Twitter dan Facebook bergelut dengan Trump memberitahu orang Amerika untuk mengundi dua kali

Cadangan Presiden Trump baru-baru ini bahawa pengundi Carolina Utara harus memberikan banyak suara telah berlaku di Twitter peraturan integriti pilihan raya. Dalam satu siri tweet pada hari Khamis pagi, presiden menjelaskan pernyataan sebelumnya di mana dia mendorong orang Amerika untuk memilih dua kali untuk “memeriksa” sistem undi melalui surat.

Trump membuat komen awal dalam wawancara televisyen tempatan pada hari Rabu. “Mereka akan memilih dan kemudian mereka harus memeriksa suara mereka dengan pergi ke tempat pengundian dan memberikan suara dengan cara itu kerana jika bertanding maka mereka tidak akan dapat melakukannya,” kata Trump.

“Jadi biarkan mereka mengirimkannya, dan biarkan mereka memilih. Dan jika sistemnya bagus seperti yang mereka katakan, maka mereka jelas tidak akan dapat memilih. “

Twitter menambahkan “notis kepentingan umum” kepada dua tweet yang berkaitan dengan komen tersebut pada hari Khamis, dengan menyebut peraturannya mengenai kewarganegaraan dan integriti pilihan raya. Tweet tersebut melanggar peraturan “khusus untuk mendorong orang untuk terlibat dalam tingkah laku yang dapat merosakkan integritas suara masing-masing,” menurut jurucakap Twitter Nick Pacilio. Twitter telah membatasi jangkauan tweet tersebut dan menyekat suka, balasan dan retweetnya tanpa komen.

Serangan terbaru Trump terhadap undi melalui surat juga melintasi batas untuk Facebook . Syarikat itu akan membuang sebarang video komen pengundian Trump baru-baru ini yang dikongsi tanpa konteks atau yang menyokong kenyataan presiden, walaupun setakat ini belum dapat dikenal pasti.

“Video ini melanggar dasar kami yang melarang penipuan pemilih dan kami akan menghapusnya melainkan jika ia dibagikan untuk membetulkan rekod,” kata Pengarah Komunikasi Dasar Facebook, Andy Stone.

Facebook menambah notis pemeriksaan fakta sendiri ke pernyataan yang sama yang dianggap oleh Twitter melanggar peraturan platform tersebut. Sekarang, label di bahagian bawah catatan Facebook Trump bertentangan dengan cadangan presiden agar orang Amerika cuba memilih dua kali untuk memastikan “surat dalam sistem berfungsi dengan baik.”

Label pemeriksaan fakta, yang berbunyi “Pengundian melalui pos mempunyai sejarah kepercayaan yang panjang di AS dan yang sama diramalkan tahun ini,” lebih spesifik daripada label maklumat pemungutan suara umum yang dilampirkan oleh platform ke kandungan lain yang berkaitan dengan pilihan raya.

Komen presiden itu merupakan usaha terbarunya untuk menimbulkan keraguan terhadap sistem undi melalui surat yang akan diandalkan oleh AS pada pemilihan November. Dalam beberapa bulan kebelakangan ini, Trump telah membuat banyak tuntutan palsu yang tidak berasas atau terang-terangan yang mengkritik keselamatan pengundian surat masuk, sistem yang sudah diandalkan AS untuk pengundian yang tidak hadir. Ketika bulan November semakin hampir, tuntutan tersebut mempunyai pertimbangan organisasi hak asasi yang berkenaan.

“Walaupun ini adalah langkah ke arah yang benar, hakikatnya Facebook enggan menguatkuasakan Syarat Penggunaannya sendiri mengenai Donald Trump,” kata pengasas VoteAmerica , Debra Cleaver.

“Semalam, Trump secara terang-terangan mendesak pengundi di North Carolina untuk melakukan penipuan pengundi. Ini adalah sebahagian daripada corak Trump yang lebih besar dan berbahaya menggunakan media sosial dan platform lain untuk menyebarkan maklumat yang salah, dengan apa yang nampaknya menjadi tujuan untuk merosakkan kepercayaan terhadap pilihan raya AS. “

Walaupun krisis COVID-19 bermaksud bahawa lebih banyak orang Amerika daripada sebelumnya akan menggunakan surat suara untuk mengundi, kaedah pengundian secara luas dianggap selamat dan boleh dipercayai oleh para pakar.

Sebagai tindak balas terhadap kenyataan Trump, Lembaga Pemilihan North Carolina mengeluarkan kenyataan yang menjelaskan bahawa mengundi dua kali adalah kejahatan Kelas I di negeri ini.

“Tidak sah memilih dua kali dalam pilihan raya,” kata Karen Brinson Bell, pengarah eksekutif Lembaga Pemilihan Negeri Carolina Utara.

“… Mencuba untuk memilih dua kali dalam pilihan raya atau meminta seseorang untuk melakukannya juga merupakan pelanggaran undang-undang North Carolina.”

Leave a Comment