Twitter mula menambahkan tajuk utama dan keterangan pada beberapa Trend

Twitter sedang berusaha untuk menjadikan bahagian Trending masa nyata tidak membingungkan. Minggu lalu, syarikat itu mengumumkan akan mulai menyematkan laman tren tweet perwakilan yang memberikan lebih banyak wawasan mengenai tren dan menjanjikan lebih banyak perubahan akan segera dilakukan. Hari ini, syarikat mengatakan bahawa ia akan mula menulis tajuk utama dan keterangan untuk beberapa trend juga, jadi anda akan lebih memahami mengapa sesuatu muncul di tab Explore atau ketika anda menggunakan trend itu sendiri.

Gabungan, perubahan ini dapat membuat bahagian Trending Twitter terasa lebih seperti pengalaman pembaca berita, sekiranya mereka telah dilancarkan dengan betul di seluruh produk Trends.

Sebagai contoh, bukannya hanya melihat bahawa rapper “Travis Scott” sedang tren di No. 1, kerana dia pada masa itu menulis, Twitter sekarang menjelaskan melalui tajuk utama dan ringkasan pendek bahawa dia sedang tren kerana kolaborasi menu dengan McDonald’s baru sahaja dilancarkan. Itu sangat berguna – terutamanya kerana nama selebriti sering menjadi trend ketika mereka meninggal dunia atau mengatakan sesuatu yang keterlaluan.

Sayangnya, kemampuan Twitter untuk memberi penjelasan mengenai trennya masih kurang, walaupun terdapat kemas kini baru-baru ini.

Terdapat sebilangan tren yang masih belum memberikan penjelasan – khususnya, yang dipimpin dengan hashtag, seperti #IJustDontBelieve hari ini, di mana pengguna membuat tweet mengenai perkara yang mereka tidak percaya dengan mengisi sisa tweet dengan mereka pendapat sendiri. Hashtag panjang # BTS2ndNo1ONHot100, yang didorong oleh peminat kumpulan KPop, BTS, juga dibiarkan. Bagi pendatang baru yang tidak tahu bagaimana peminat BTS banyak menggunakan Twitter atau populariti meme Twitter yang kosong, jenis trend ini boleh membingungkan.

Dalam kes lain di mana trend tidak dijelaskan, Twitter membenarkan tajuk berita melakukan kerja menambahkan konteks.

Selalunya, beberapa tren teratas akan difokuskan pada item berita hari ini. Tetapi bukannya ringkasan dan tajuk utama yang disediakan oleh Twitter, anda akan mendapat pautan tajuk berita perwakilan yang disenaraikan di samping trend.

 

Kredit Gambar: Tangkapan skrin Twitter oleh TechCrunch

“Proud Boys,” misalnya, adalah tren No. 17 di AS pada masa penulisan. Tetapi Twitter hanya memaut ke sebuah artikel di laman Daily Beast yang merujuk kepada pertembungan ganas antara Proud Boys yang paling kanan dan penunjuk perasaan. Ia tidak berusaha untuk menjelaskan mengapa artikel ini, yang memperincikan salah satu daripada banyak kejadian keganasan di seluruh AS kini menjadi tren. Pengguna, mungkin, bermaksud menyimpulkan bahawa artikel itu sendiri mendapat banyak perhatian. Tetapi pada kenyataannya, pengguna Twitter menge-tweet berbagai konten di bawah trend “Proud Boys”, termasuk video mereka sendiri mengenai serangan ganas dan kebuntuan .

Dengan cara ini, Twitter melakukan keburukan dengan hanya menunjuk satu artikel berita apabila orang tidak semestinya membicarakan artikel itu sendiri – mereka berkongsi rakaman langsung mengenai apa yang mereka saksikan atau pendapat mereka mengenai peningkatan keganasan secara umum.

Sementara itu, Twitter telah meletakkan pasukan kurasi untuk bekerja untuk merangkum berita yang kurang penting, seperti trend mengenai penampilan baru Harry Styles.

Pada masa ini, bahagian Trending Twitter di AS menampilkan senarai 29 tren, tetapi hanya sekitar setengah lusin yang mempunyai tajuk atau keterangan yang ditulis oleh Twitter pada masa ini.

Twitter mengatakan ketika mengumumkan perubahan minggu lalu bahawa keterangan yang ditulis oleh pasukan kurasinya bertujuan untuk memberikan konteks yang jelas dan bersumber mengapa ada sesuatu yang menjadi tren pada “beberapa” tweet.

Namun, yang tidak jelas adalah bagaimana Twitter memilih dan memilih arah aliran mana yang hendak dianotasi.

Secara teori, Twitter dapat memberikan lebih banyak konteks mengenai trennya, jika ia melabur lebih banyak dalam produk tersebut. Terdapat rakan API Twitter pihak ketiga yang dapat menghasilkan data, seperti ketika tren sedang menurun, halaju dan jumlah tweet yang dilihatnya, sentimen sosial di sekitar tren, tweet lokasi dihasilkan dan banyak lagi. Tetapi data seperti ini tidak tersedia secara langsung di Twitter.

Ditanya mengapa hanya beberapa trennya yang mempunyai penjelasan yang disediakan oleh Twitter, seorang jurucakap Twitter menjelaskan bahawa Twitter hanya akan memberi penjelasan mengenai tren yang diyakini memerlukan maklumat tambahan.

“Sekiranya trend membingungkan dan banyak orang membicarakannya, ia mungkin mendapat Tweet atau keterangan yang disematkan,” kata jurucakap itu. Itu bererti Twitter membuat keputusan editorial untuk memberikan konteks yang lebih sedikit pada saat yang paling diperlukan.

Sekiranya, misalnya, sebilangan besar tweet mengenai tunjuk perasaan menyokong atau mengejutkan peristiwa tersebut, kemampuan Twitter untuk mengkontekstualikan tren itu dengan data akan sangat berguna. Tetapi nampaknya ia tidak menghadapi banyak cabaran yang sukar.

Jurucakap itu menambah bahawa Twitter berharap dapat menambahkan lebih banyak konteks kepada lebih banyak tren dari masa ke masa.

Leave a Comment