Alat pemindahan foto Facebook menambah sokongan untuk Dropbox dan Koofr

Alat mudah alih foto dan video Facebook telah menambahkan sokongan untuk dua lagi perkhidmatan pihak ketiga untuk pengguna mengirim data melalui pemindahan yang dienkripsi – iaitu: penyedia penyimpanan awan Dropbox dan (berasaskan EU) Koofr.

Raksasa teknologi itu memulakan permainan alat foto pada bulan Disember tahun lalu , yang pada awalnya menawarkan pengguna di lokasi markas EUnya di Ireland keupayaan untuk mengarahkan media mereka terus ke Foto Google, sebelum membuka akses di lebih banyak pasaran. Ia melengkapkan penawaran global pertama pada bulan Jun .

Pengguna Facebook di semua pasarannya kini mempunyai tiga pilihan untuk dipilih jika mereka ingin memindahkan foto dan video Facebook ke tempat lain. Jurucakap syarikat mengesahkan sokongan untuk perkhidmatan lain (tidak disebutkan namanya) sedang dalam proses, memberitahu kami: “Akan ada lebih banyak pengumuman perkongsian dalam beberapa bulan mendatang.”

Alat pemindahan didasarkan pada kod yang dikembangkan melalui penyertaan Facebook dalam Projek Pemindahan Data – usaha kolaborasi yang dimulakan tahun lalu, dengan sokongan dari syarikat gergasi teknologi lain termasuk Apple, Google, Microsoft dan Twitter.

Untuk mengakses alat tersebut, pengguna Facebook perlu menavigasi ke menu ‘Maklumat Facebook Anda’ dan pilih ‘Pindahkan salinan foto dan video Anda’. Facebook kemudian akan meminta anda memasukkan semula kata laluan anda sebelum memulakan pemindahan. Anda kemudian akan diminta untuk memilih perkhidmatan destinasi dari tiga yang ditawarkan ( Google Foto, Dropbox atau Koofr) dan diminta memasukkan kata laluan anda untuk perkhidmatan pihak ketiga tersebut – memulakan pemindahan.

Pengguna akan menerima pemberitahuan di Facebook dan melalui e-mel apabila pemindahan selesai.

Pemindahan yang disulitkan berfungsi dari versi desktop Facebook atau aplikasi mudah alihnya.

Bulan lalu, syarikat teknologi itu memberi isyarat dalam komen kepada FTC menjelang perbicaraan mengenai portabiliti yang dijadualkan pada akhir bulan ini bahawa ia akan memperluas skop penawaran portabilitas datanya – termasuk mengisyaratkan bahawa ia mungkin menawarkan pemindahan langsung untuk lebih banyak jenis kandungan di masa depan , seperti acara atau bahkan siaran “paling bermakna” pengguna.

Namun, buat masa ini, Facebook hanya menyokong pemindahan langsung dan disulitkan untuk foto dan video yang dimuat naik ke Facebook.

Sementara Google dan Dropbox adalah nama yang tidak asing lagi, penambahan penyedia penyimpanan awan berasaskan EU yang lebih kecil dalam senarai perkhidmatan yang disokong memang sedikit menonjol. Mengenai itu, jurucakap Facebook memberitahu kami pihaknya berusaha untuk membincangkan penambahan Koofr ke alat pemindahan setelah seorang staf menemui sebuah artikel di Mashable yang membincangkannya sebagai penyelesaian penyimpanan awan EU.

Persoalan yang lebih besar ialah bila – atau adakah – Facebook akan menawarkan mudah alih foto langsung kepada pengguna perkhidmatan perkongsian fotonya , Instagram . Ia tidak menyebutkan sesuatu yang spesifik di bahagian depan ketika membincangkan rancangannya untuk memperluaskan kemudahan pengangkutan.

Ketika kami bertanya kepada Facebook tentang membawa alat pemindahan foto ke Instagram, seorang jurucakap memberitahu kami: “Facebook telah memprioritaskan alat mudah alih di Facebook pada masa ini tetapi berharap dapat meneroka pengembangan ke aplikasi lain di masa depan.”

Dalam catatan blog yang mengumumkan destinasi baru bagi pengguna alat pemutaran foto & video Facebook, raksasa teknologi itu mengulangi seruannya agar para penggubal undang-undang membuat “peraturan yang lebih jelas” untuk mengatur kemudahan pengangkutan, menulis bahawa: “Kami ingin terus membangun data ciri mudah alih yang boleh dipercayai oleh orang. Untuk melakukan itu, Internet memerlukan peraturan yang lebih jelas mengenai jenis data yang boleh dibawa dan siapa yang bertanggungjawab melindungi data tersebut ketika bergerak ke perkhidmatan yang berbeza. Pembuat dasar mempunyai peranan penting dalam hal ini. “

Ia juga menulis bahawa syarikat ini berminat untuk menyertai Projek Pemindahan Data – “untuk memperluas pilihan untuk orang lain dan mendorong inovasi portabiliti data ke hadapan”.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, Facebook telah melobi apa yang disebutnya sebagai ‘peraturan yang tepat’ untuk menyelesaikan kemudahalihan – mengeluarkan kertas putih mengenai topik itu tahun lalu yang memaparkan apa yang disandangnya sebagai pertukaran privasi dan keselamatan dalam usaha untuk mempengaruhi pemikiran peraturan sekitar keperluan pemindahan data langsung.

Kemudahalihan berada dalam rangka sebagai alat yang mungkin untuk membantu mengimbangi pasar yang memihak kepada pendatang baru atau pemain yang lebih kecil ketika penggubal undang-undang menggali kebimbangan mengenai halangan yang bersandarkan data pada persaingan dalam era raksasa platform.

Leave a Comment