Amazon mengumumkan platform streaming permainan Luna

Pada acara Peranti dan Perkhidmatannya, Amazon melancarkan pesaing permainan awannya sendiri ke Google Stadia dan Microsoft xCloud . Ia dipanggil Luna.

Syarikat ini melancarkan produk tersebut dengan akses awal pada harga pengenalan $ 5,99 sebulan. Pengguna akan dapat menstrim tajuk tanpa wayar tanpa memuat turun permainan dan boleh bermain di PC, Mac dan iOS (melalui web). Pengguna di Amerika Syarikat boleh meminta akses awal mulai hari ini.

Amazon mengatakan bahawa mereka akan melancarkan lebih dari 50 permainan di Luna + aplikasi, termasuk sekurang-kurangnya satu tajuk Sonic dan Remedy Entertainment’s Control. Syarikat itu juga telah bekerjasama dengan Ubisoft tetapi nampaknya pengguna harus melanggan secara berasingan untuk mendapatkan akses ke tajuk tersebut. Keseluruhan perkhidmatan ini dikuasakan oleh AWS. Amazon mengatakan bahawa pengguna akan dapat memainkan tajuk dengan prestasi sehingga 4K 60fps.

Salah satu titik penjualan yang besar untuk platform ini ialah Twitchnya integrasi, yang secara teorinya akan membolehkan pemain menyelami tajuk yang baru mereka lihat pita kegemaran mereka bermain. Walau bagaimanapun, ini sangat bergantung pada pujukan pujukan untuk memainkan tajuk kecil tajuk yang ada di Luna. Google membuat pertandingan yang sama dengan Stadia dan YouTube Gaming, tetapi impian itu belum dapat direalisasikan sepenuhnya.

Sama seperti Google Stadia, Amazon juga akan menjual alat kawalan khas yang

menghubungkan terus ke perkhidmatan untuk mengurangkan kependaman. Luna Controller yang diaktifkan oleh Alexa akan berharga $ 49,99 pada tempoh akses awal.

Dengan pintu masuk ini, kini Google, Microsoft dan Amazon saling bersaing untuk menentukan platform permainan baru. Sudah jelas bahawa Microsoft mempunyai kelebihan besar memandangkan hubungannya yang ada dengan pemaju dan rangkaian studio milik Microsoft sendiri, tetapi kita akan melihat apa yang dapat dimasak oleh Amazon selama tempoh akses awal platform.

Leave a Comment