DoD mengesahkan bahawa Microsoft telah memenangi kontrak cloud JEDI, tetapi aduan undang-undang Amazon masih belum selesai

Kami telah melihat banyak aksi minggu ini kerana DoD berusaha untuk akhirnya menentukan pemenang terakhir kontrak cloud DoD JEDI selama 10 dekad yang bernilai $ 10 bilion. Hari ini, DoD mengeluarkan kenyataan bahawa setelah mengkaji semula cadangan dari finalis Microsoft dan Amazon sekali lagi , ia mengulangi bahawa Microsoft adalah pemenang kontrak tersebut.

“Jabatan telah menyelesaikan penilaian semula komprehensif terhadap cadangan JEDI Cloud dan menentukan bahawa Microsoft cadangan terus mewakili nilai terbaik kepada Kerajaan. Kontrak Cloud JEDI adalah kontrak tetap-harga, penghantaran tanpa had / kuantiti tidak terbatas yang akan menyediakan pelbagai perkhidmatan pengkomputeran awan untuk DoD, ”kata DoD dalam satu kenyataan.

Ini datang dari keputusan Mahkamah Rayuan semalam yang menolak hujah Oracle bahawa proses perolehan itu cacat dan terdapat konflik kepentingan kerana seorang bekas pekerja Amazon membantu menulis syarat untuk RFP.

Walaupun DoD telah memutuskan bahawa ia percaya bahawa Microsoft masih harus mendapatkan kontrak, setelah memilihnya pada bulan Oktober lalu, itu tidak bermaksud ini adalah akhir dari siri untuk kisah lama ini. Sebenarnya, hakim persekutuan menghentikan kerja projek itu pada bulan Februari sementara menunggu perbicaraan mengenai protes yang sedang berlangsung dari Amazon, yang percaya ia seharusnya menang berdasarkan prestasi, dan fakta bahawa presiden mengganggu proses pemerolehan untuk mencegah Jeff Bezos, yang memiliki The Washington Post, dari mendapatkan kontrak yang menguntungkan.

DoD mengesahkan bahawa projek itu tidak dapat dimulakan sehingga pertikaian sah diselesaikan. “Walaupun prestasi kontrak tidak akan dimulakan dengan segera kerana Perintah Injunksi Awal yang dikeluarkan oleh Mahkamah Tuntutan Persekutuan pada 13 Februari 2020, DoD ingin sekali memberikan kemampuan ini kepada lelaki dan wanita kita dengan pakaian seragam,” kata DoD dalam satu kenyataan .

Jurucakap Microsoft mengatakan syarikat itu sudah bersedia untuk mengerjakan projek itu sebaik sahaja mendapat OK untuk meneruskannya. “Kami menghargai bahawa setelah tinjauan yang teliti, DoD mengesahkan bahawa kami menawarkan teknologi yang tepat dan nilai terbaik. Kami bersedia untuk bekerja dan memastikan bahawa mereka yang melayani negara kita mempunyai akses kepada teknologi yang sangat diperlukan ini, ”kata jurucakap Microsoft kepada TechCrunch .

Sementara itu, dalam catatan blog yang diterbitkan pada lewat petang ini, Amazon menjelaskan bahawa dia tidak senang dengan hasil hari ini dan akan terus mencari jalan penyelesaian undang-undang atas apa yang mereka yakini sebagai campur tangan presiden yang telah mengancam integriti proses perolehan. Inilah cara mereka membuat catatan blog:

Kami sangat tidak setuju dengan penilaian yang salah dari DoD dan percaya bahawa sangat penting bagi negara kita bahawa pemerintah dan pemimpin terpilihnya menguruskan perolehan secara objektif dan dengan cara yang bebas dari pengaruh politik. Persoalan yang terus kita tanyakan kepada diri kita ialah adakah Presiden Amerika Syarikat harus dibenarkan menggunakan anggaran Jabatan Pertahanan untuk mencapai kepentingan peribadi dan politiknya? Sepanjang protes kami, kami jelas bahawa kami tidak akan membiarkan campur tangan politik terang-terangan, atau teknologi rendah diri, menjadi standard yang dapat diterima. Walaupun ini bukanlah keputusan yang mudah untuk dibuat, dan kami tidak menganggapnya ringan, kami tidak akan mundur dalam menghadapi kronisme politik yang disasarkan atau tindakan pembetulan yang tidak benar, dan kami akan terus melakukan kajian yang adil, objektif, dan tidak memihak.

Walaupun pernyataan hari ini dari DoD nampaknya membawa kita selangkah lebih dekat ke hujung jalan untuk drama yang sudah lama ini, itu tidak akan berakhir sehingga pengadilan memutuskan Amazon hujah. Sudah jelas dari catatan blog hari ini bahawa Amazon tidak mempunyai niat untuk mengundurkan diri.

Catatan: Kami telah mengemas kini kisah ini dengan kandungan dari catatan blog Amazon yang merespon berita ini.

Leave a Comment