Microsoft berkomitmen untuk memasukkan lebih banyak air daripada yang dikonsumsi kembali ke dalam ekosistem di mana ia beroperasi pada tahun 2030

Satu trend yang baik pada tahun 2020 ialah syarikat teknologi besar hampir jatuh satu sama lain untuk membuat komitmen yang lebih berani mengenai kesan ekologi mereka. Seorang sinis mungkin berpendapat bahawa melakukan tanpa sebahagian besar perkara yang mereka buat boleh memberi kesan yang jauh lebih besar, tetapi Microsoft adalah yang terbaru untuk membuat komitmen yang tidak hanya memfokuskan diri untuk meminimumkan kesannya, tetapi sebenarnya untuk mengembalikannya. Pembuat Windows telah berkomitmen untuk mencapai jejak air positif bersih pada tahun 2030 , yang bermaksud ia ingin menyumbangkan lebih banyak tenaga kembali ke persekitaran di tempat-tempat yang dikendalikannya, seperti yang diukur di semua “lembangan” yang menjangkau jejaknya.

Microsoft berharap dapat mencapai tujuan ini melalui dua jenis inisiatif utama: Pertama, ia akan mengurangkan “intensiti” penggunaan airnya sepanjang operasi, seperti yang diukur dengan jumlah air yang digunakan per megawatt tenaga yang digunakan oleh syarikat. Kedua, ia juga akan berusaha untuk benar-benar mengisi air di daerah-daerah di dunia di mana operasi Microsoft berada di wilayah “tertekan air”, melalui usaha seperti pelaburan dalam pemulihan lahan basah, atau penghapusan dan penggantian permukaan tertentu, termasuk aspal , yang tidak telap air dan oleh itu mencegah air dari sumber semula jadi seperti hujan tidak diserap kembali ke lembah yang terdapat di wilayah ini.

Syarikat itu mengatakan bahawa berapa banyak air yang akan dikeluarkan akan berbeza-beza, dan bergantung pada berapa banyak penggunaan Microsoft di setiap wilayah, dan juga berapa banyak cekungan lokal yang dipengaruhi dari segi penggunaan keseluruhan. Microsoft tidak akan bergantung hanya pada sumber luaran untuk maklumat ini, namun: Ia merancang untuk menggunakan teknologi kecerdasan buatannya untuk memberikan maklumat yang lebih baik mengenai kawasan-kawasan yang mengalami tekanan dari segi penggunaan air, dan di mana projek pengoptimuman akan mempunyai kesan paling besar. Ia sudah berusaha mencapai tujuan ini dengan sejumlah kumpulan industri, termasuk The Freshwater Trust.

Microsoft telah membuat sejumlah komitmen untuk meningkatkan kesan ekologi globalnya, termasuk komitmen dari awal tahun ini untuk menjadi “negatif karbon” pada tahun 2030 . Sementara itu, Apple mengatakan pada bulan Julai bahawa produknya, termasuk rantai bekalan yang menghasilkannya, akan menjadi netral karbon bersih pada tahun 2030, sementara Google membuat komitmen minggu lalu untuk menggunakan hanya tenaga dari sumber bebas karbon pada tahun yang sama.

Leave a Comment