Microsoft membawa perkhidmatan data ke perkhidmatan pengurusan multi-awan Arc

Microsoft hari ini melancarkan kemas kini utama untuk perkhidmatan multi-awan Arcnya yang membolehkan pelanggan Azure menjalankan dan mengurus beban kerja merentas awan – termasuk pesaing Microsoft – dan pusat data di tempat mereka. Pertama kali diumumkan di Microsoft Ignite pada tahun 2019 , Arc selalu bertujuan untuk tidak hanya membantu pengguna menguruskan pelayan mereka tetapi juga memungkinkan mereka menjalankan perkhidmatan data seperti Azure SQL dan Azure Database untuk PostgreSQL, dekat dengan tempat data mereka berada.

Hari ini, syarikat ini menepati janji ini dengan pelancaran pratonton perkhidmatan data berkemampuan Azure Arc dengan sokongan, seperti yang diharapkan, Azure SQL dan Azure Database untuk PostgreSQL.

Sebagai tambahan, Microsoft menjadikan ciri utama Arc, pelayan berkemampuan Arc, tersedia secara umum. Ini adalah alat di teras perkhidmatan yang membolehkan perusahaan yang menggunakan Portal Azure standard untuk mengurus dan memantau pelayan Windows dan Linux mereka di persekitaran multi-cloud dan edge mereka.

 

Kredit Gambar: Microsoft

“Kami selalu tahu bahawa perusahaan ingin membuka kunci kelincahan awan – mereka menyukai model aplikasi, mereka menyukai model perniagaan – sambil mengimbangi keperluan untuk mengekalkan aplikasi dan beban kerja tertentu di premis,” Rohan Kumar, VP korporat Microsoft untuk Azure Data berkata. “Banyak pelanggan sebenarnya mempunyai strategi multi-cloud. Dalam beberapa kes, mereka perlu menyimpan data secara khusus untuk pematuhan peraturan. Dan dalam banyak kes, mereka ingin memaksimumkan pelaburan yang ada. Mereka telah menghabiskan banyak CapEx. “

Seperti yang ditegaskan oleh Kumar, Microsoft ingin bertemu dengan pelanggan di mana mereka berada, tanpa memaksa mereka untuk menggunakan seni bina kontena, misalnya, atau mengganti peralatan khas mereka untuk menggunakan Arc.

“Hibrid benar-benar memberikan pilihan yang fleksibel kepada pelanggan kami, bertemu dengan mereka di mana mereka berada, dan tidak memberikan penyelesaian,” katanya.

Dia mengakui bahawa pendekatan ini menjadikan penyelesaian masalah lebih sukar, tetapi pasukan memutuskan garis dasar harus menjadi titik akhir kontena dan tidak lebih. Dan sebahagian besarnya, Microsoft mengemas alat yang telah digunakan jurutera sendiri untuk menjalankan perkhidmatan Azure pada infrastruktur syarikat itu sendiri untuk menguruskan perkhidmatan ini dalam persekitaran berbilang awan.

“Pada pandangan belakang, pada awalnya agak mencabar, kerana, anda dapat bayangkan, ketika awalnya kami membangunnya, kami tidak membayangkan bahawa kami akan mengemasnya seperti ini. Tetapi ia adalah titik reka bentuk yang sangat moden, ”kata Kumar. Tetapi hasilnya adalah bahawa menyokong pelanggan sekarang agak mudah kerana sangat mirip dengan apa yang dilakukan oleh pasukan di Azure juga.

Kumar menyatakan bahawa salah satu titik penjualan untuk Azure Data Services ialah versi Azure SQL pada dasarnya malar hijau, yang membolehkan mereka berhenti bimbang tentang pelesenan SQL Server dan pertanyaan sokongan akhir hayat.

Leave a Comment