Microsoft mencabar Twilio dengan pelancaran Azure Communication Services

Microsoft hari ini mengumumkan pelancaran Perkhidmatan Komunikasi Azure , satu set ciri baru di awannya yang membolehkan pemaju menambahkan panggilan suara dan video, perbualan dan mesej teks ke aplikasinya, serta telefon lama.

Syarikat itu menggambarkan rangkaian perkhidmatan baru sebagai “platform komunikasi pertama yang dikendalikan sepenuhnya dari penyedia awan utama,” dan nampaknya betul, memandangkan Google dan AWS menawarkan beberapa ciri ini, termasuk perkhidmatan pemberitahuan AWS , misalnya, tetapi bukan sebagai sebahagian daripada perkhidmatan komunikasi yang padu. Memang, nampaknya Azure Communication Service lebih merupakan pesaing kepada ciri-ciri teras Twilio atau MessageBird yang baru muncul.

Selama beberapa tahun kebelakangan ini, Microsoft telah membangun banyak pengalaman di bidang ini, sebahagian besarnya berkat kejayaan perkhidmatan Pasukannya. Tidak mengejutkan, itu adalah sesuatu yang turut dimainkan oleh Microsoft dalam pengumumannya.

“Perkhidmatan Komunikasi Azure dibangunkan di atas awan global yang boleh dipercayai – Azure. Perniagaan dengan yakin dapat membangun dan menggunakan jaringan komunikasi global latensi rendah yang sama yang digunakan oleh Microsoft Teams untuk menyokong lebih dari 5 miliar minit mesyuarat dalam satu hari, ‚ÄĚtulis Scott Van Vliet, naib presiden korporat untuk Komunikasi Pintar di syarikat itu.

Microsoft juga menekankan bahawa ia menawarkan sekumpulan perkhidmatan pintar tambahan yang dapat digunakan oleh pemaju untuk membangun perkhidmatan komunikasi mereka, termasuk alat terjemahannya, misalnya. Syarikat itu juga menyatakan bahawa perkhidmatannya dienkripsi untuk memenuhi standard HIPPA dan GDPR.

Seperti perkhidmatan serupa, pembangun mengakses pelbagai keupayaan melalui satu set API dan SDK baru.

Bagi perkhidmatan teras, kemampuan di sini hampir sama seperti yang anda harapkan. Terdapat panggilan suara dan video (dan kemampuan untuk beralih di antara mereka). Terdapat sokongan untuk berbual dan, mulai bulan Oktober, pengguna juga dapat mengirim pesanan teks. Microsoft mengatakan pemaju akan dapat mengirimkannya kepada pengguna di mana saja, dengan Microsoft meletakkannya sebagai perkhidmatan global.

Menyediakan nombor telefon juga merupakan sebahagian daripada perkhidmatan dan pembangun akan dapat memberikannya untuk panggilan dalam dan luar talian, port nombor yang ada, meminta nombor baru dan – yang paling penting untuk pengguna pusat hubungan – mengintegrasikannya dengan yang ada peralatan dan rangkaian pembawa di premis.

“Matlamat kami adalah untuk bertemu dengan perniagaan di mana mereka berada dan memberikan penyelesaian untuk membantu mereka berdaya tahan dan memajukan perniagaan mereka di pasaran sekarang,” tulis Van Vliet. “Kami melihat pengalaman komunikasi yang kaya – diaktifkan melalui suara, video, sembang, dan SMS – terus menjadi bagian yang tidak terpisahkan dalam bagaimana perniagaan berhubung dengan pelanggan mereka di seluruh peranti dan platform.”

Leave a Comment