Oracle kehilangan rayuan kontrak cloud JEDI $10B sekali lagi

Oracle tidak pernah gemar dengan proses kontrak awan JEDI, kontrak awan Jabatan Pertahanan selama 10 tahun yang bernilai $ 10 bilion yang diserahkan kepada satu vendor. Selamanya berdebat kepada sesiapa yang akan mendengar bahawa proses itu salah dan disukai Amazon.

Semalam tewas dalam putaran di mahkamah ketika Mahkamah Rayuan AS menolak hujah syarikat pangkalan data bahawa proses perolehan adalah salah kerana ia dilakukan kepada satu vendor. Ia juga tidak membuktikan bahawa terdapat konflik kepentingan kerana bekas Amazon pekerja terlibat dalam menulis permintaan DoD untuk kriteria cadangan.

Mengenai hal terakhir, pengadilan menulis, “Pengadilan menjawab pertanyaan apakah pegawai kontraktor telah menilai dengan tepat dampak konflik pada pengadaan dan menemukan bahwa dia mengalaminya.”

Lebih jauh lagi, pengadilan mendapati bahawa kes Oracle tidak memiliki kelebihan dalam beberapa kes kerana gagal memenuhi kriteria kontrak asas tertentu. Dalam kes lain, pihaknya tidak mendapati bahawa DoD melanggar peraturan perolehan tertentu dengan proses penawaran ini.

Ini mewakili ketiga kalinya syarikat telah berusaha untuk mengajukan banding proses tersebut, empat jika anda memasukkan campur tangan eksekutif langsung dengan presiden. Bahkan, bahkan sebelum RFP dirilis pada bulan April 2018, CEO Safra Catz mengemukakan aduan kepada presiden bahawa tawaran itu memihak kepada Amazon.

Pada bulan November 2018, Pejabat Akauntabiliti Kerajaan (GAO) menolak bantahan Oracle bahawa pihaknya menyokong Amazon atau mana-mana perkara lain dalam aduan mereka. Pada bulan berikutnya, syarikat itu mengemukakan tuntutan $ 10 bilion di mahkamah persekutuan, yang ditolak pada Ogos lalu . Keputusan semalam adalah mengenai rayuan keputusan itu.

Perlu diingat bahawa untuk semua aduannya bahawa perjanjian itu memihak kepada Amazon, Microsoft sebenarnya memenangi tawaran tersebut . Walaupun dengan ketetapan itu, kesepakatan itu tetap diikat dalam proses pengadilan karena Amazon telah mengajukan banyak keluhan, menuduh bahawa presiden mengganggu kesepakatan itu dan bahawa mereka seharusnya menang berdasarkan prestasi.

Seperti semua perkara yang berkaitan dengan kontrak ini, drama ini tidak pernah berhenti.

Leave a Comment