Samsung Galaxy Note 20 shipping 21 Ogos, bermula pada $1,000

Samsung menjanjikan banyak alat untuk acara Unpacked besar hari ini – lima semuanya, sebenarnya. Seperti yang dijangkakan, tajuk utama – secara kiasan dan harfiah – adalah penambahan terbaru pada baris Note yang popular.

Juga tidak menghairankan ialah kedudukan syarikat Note 20 – bersama dengan sisa perkakasan baru hari ini – sebagai   “Peranti […] yang disatukan dengan lancar untuk memperkasakan pengguna menavigasi dunia yang cepat berubah.” Ini sebahagian besarnya hiperbola kerana syarikat kelihatan meletakkan sepasang telefon utama yang mahal di tengah-tengah tahun yang luar biasa.

Seperti Galaxy S20 sebelumnya, Samsung melangkau 10 nombor penuh di sini demi konsistensi. Secara keseluruhan, tidak ada yang melonjak sebagai lompatan besar yang sedang berlangsung, fakta yang disebabkan sebahagian kecilnya dari kitaran utama enam bulan syarikat. Terdapat, bagaimanapun, sejumlah peningkatan yang ketara di sini, kerana syarikat itu berusaha untuk mengekalkan kedudukannya di antara kelebihan pendarahan   kemajuan telefon pintar.

 

Kredit Gambar: Samsung

Samsung, tentu saja, adalah salah satu syarikat pertama yang menggunakan 5G, menggunakan teknologi generasi berikutnya sebelum mencapai titik tepu. Syarikat itu juga telah menggunakan bahagian anggaran spektrum dengan Galaxy A71 5G. Oleh itu, garis Note adalah “Note pertama yang mampu sepenuhnya 5G,” yang bermaksud bahawa teknologi itu bukan lagi sekadar model model yang lebih premium – dan ia menggunakan kedua-dua versi teknologi 5G Sub-6 dan mmWave .

Sekali lagi, baris Note dibahagikan kepada dua model berbeza: kali ini, Note 20 dan Note 20 Ultra, masing-masing bermula dari $ 1,000 dan $ 1,300. Banyak usaha Samsung dilakukan untuk menggerakkan peranti pada waktu – kurang dari waktu yang sesuai. Faktanya adalah orang tidak benar-benar membeli telefon bimbit hari ini. Untuk satu perkara, banyak orang tidak mempunyai jenis pendapatan boleh guna yang mereka lakukan setahun yang lalu. Dan wang yang akan dikeluarkan oleh teknologi biasanya dibelanjakan untuk perkara seperti PC, kerana jarak jauh menjadi norma baru bagi pekerja pejabat.

 

Kredit Gambar: Samsung

Telefon bimbit berharga $ 1,000 + telah menjadi penjualan yang sukar dalam beberapa tahun kebelakangan ini, dengan keseluruhan pasaran menjadi perlahan – dan angka terkini dari penganalisis pihak ketiga menunjukkan bahawa pandemi COVID-19 tidak baik untuk penjualan Samsung.

Semua itu mengatakan, Nota ini masih merupakan standard di mana semua phablet lain dinilai. Sebilangan besar syarikat lain telah mencuba dan gagal melancarkan peranti produktiviti saku yang kompetitif, dan selama hampir satu dekad, tidak ada yang dapat mendekati Galaxy Note.

Seperti kebiasaannya, Samsung terus menekan batas ukuran skrin di talian. Paparan Note 20 dan Note 20 Ultra sport 6.7 dan 6.9 inci, masing-masing. Kedua-duanya naik dari 10, yang menampilkan layar 6,3 dan 6,8 inci. Ultra juga mempunyai kadar penyegaran 120Hz.

Untuk pelancaran Samsung yang pertama dalam ingatan baru-baru ini, saya tidak dapat memberitahu anda apa jenis pekerjaan yang telah dilakukan oleh syarikat dengan mengekalkan jejak walaupun skrin yang semakin membesar – atas sebab-sebab yang mungkin jelas, saya belum melihat atau menyentuh peranti itu sendiri. Tidak lama kemudian, saya diberitahu.

 

Kredit Gambar: Samsung

Apa yang dapat saya katakan adalah bahawa dimensi telah meningkat, tetapi hanya dengan satu milimeter atau lebih. Dan kedua-dua model telah menambah antara 10-30 gram. Peranti mengekalkan susunan tiga kamera yang biasa, walaupun dengan penutup yang direka bentuk semula. Note Ultra meminjam beberapa petunjuk utama dari S20 Ultra. Tambahan terbesar ialah sudut lebar 108 megapiksel dan teknologi Space Zoom, yang membawa sehingga 50x super zoom (hanya 5x optik) pada Ultra dan 30x (3x hybrid optik) pada 20. Fokus automatik laser sport Ultra juga untuk tangkapan lebih pantas, sementara 20 menggunakan telefoto 64 megapiksel. Kedua-dua model kini dapat merakam video dalam 8K juga.

S Pen kegemaran peminat mendapat banyak kemas kini, termasuk peningkatan ketepatan dan responsif, bersama dengan kawalan isyarat yang melakukan perkara seperti menembak tangkapan skrin atau kembali ke skrin utama. Stylus juga dapat digunakan sebagai alat kawalan jauh, hingga 30 kaki, milik Bluetooth Low Energy. Aplikasi Nota yang berkaitan mempunyai penyegerakan awan yang lebih baik dan ciri rakaman baru, yang mengaitkan cap masa dengan nota bertulis (bagaimanapun, tidak ada transkripsi langsung, bukan Perakam Google).

Samsung dan Microsoft telah memperluas perkongsian mereka di sini. Itu termasuk kemampuan untuk mengakses nota Samsung dan mencerminkan peranti mudah alih pada PC Windows 10. Dan pertengahan bulan depan, Note 20 akan mendapat akses Xbox Game Pass, dengan 100+ permainan, kerana Samsung kelihatan meletakkan telefon bimbit mewahnya sebagai peranti permainan mudah alih yang lebih serius.

Terdapat, seperti biasa, sokongan DeX, yang membolehkan pengguna mencerminkan sistem ke TV pintar yang disambungkan. Walaupun terdapat khabar angin mengenai minat Samsung yang semakin berkurang dengan Bixby, syarikat itu memberitahu saya bahawa pembantu pintar “tetap konsisten” dengan apa yang telah ditawarkan pada peranti sebelumnya. Tambahan yang menyeronokkan juga perlu diperhatikan ialah keupayaan untuk memasangkan Galaxy Buds Live baru sebagai mikrofon ketika anda merakam perbincangan subjek. UWB (ultra-broadeband) adalah satu lagi penambahan baru yang membolehkan pengguna berkongsi fail ketika berada dalam jarak dekat dan akan berfungsi sebagai kunci digital pada suatu ketika.

 

Kredit Gambar: Samsung

Model-model tersebut dikuasakan oleh Snapdragon 865+ yang baru. Ultra dihantar dengan RAM 12GB dan storan 128GB atau 512GB. Note 20 mempunyai 8GB RAM dan storan 128GB. Baterinya masing-masing 4,500mAh dan 4,300mAh. Pra-pesanan dibuka esok dan mereka akan mula dihantar pada 21 Ogos.

Leave a Comment