TikTok bergabung dengan kod Eropah untuk menangani ucapan kebencian

Tik tok, aplikasi perkongsian video pendek yang popular, telah menyertai Kod Tingkah Laku Kesatuan Eropah untuk Menentang Ucapan Kebencian Tidak Sah.

Dalam pernyataan untuk menyertai kod tersebut, ketua kepercayaan dan keselamatan TikTok untuk EMEA, Cormac Keenan, mengatakan: “Kami tidak pernah membiarkan kebencian terhadap TikTok, dan kami percaya penting bahawa platform internet dipertanggungjawabkan untuk menangani isu yang sangat penting seperti ini . “

Kod yang tidak mengikat secara sah itu dimulakan empat tahun lalu dengan segelintir syarikat gergasi teknologi bersetuju dengan langkah-langkah yang bertujuan mempercepat penghapusan kandungan haram sambil menyokong pengguna mereka untuk melaporkan ucapan benci dan berkomitmen untuk meningkatkan usaha bersama untuk berkongsi amalan terbaik untuk mengatasi masalah tersebut.

 

Sejak 2016 kodnya telah berkembang dari penandatangan angka tunggal dan berganda – dan kini merangkumi Dailymotion, Facebook, Google+, Instagram, Jeuxvideo.com, Microsoft, Snapchat, TikTok, Twitter dan YouTube.

Kenyataan TikTok terus menyoroti pendirian “toleransi sifar” platform mengenai ucapan kebencian dan kumpulan kebencian – dalam apa yang dibaca seperti penggalian diam-diam di Facebook, memandangkan catatan terakhir yang menolak untuk menolak ucapan kebencian atas alasan ‘ kebebasan bersuara ‘ ( termasuk pembelaan peribadi pengasas Mark Zuckerberg untuk membiarkan penolakan holocaust berkembang di platformnya).

“Kami mempunyai sikap toleransi sifar terhadap kumpulan kebencian yang teratur dan mereka yang berkaitan dengan mereka, seperti akaun yang tersebar atau dikaitkan dengan ketuanan putih atau nasionalisme, ketuanan lelaki, anti-Semitisme, dan ideologi berasaskan kebencian lain. Kami juga menghapus gangguan berdasarkan kaum dan penolakan tragedi ganas, seperti Holocaust dan perhambaan, ‚ÄĚtulis Keenan.

“Matlamat utama kami adalah untuk menghilangkan kebencian terhadap TikTok. Kami menyedari bahawa ini mungkin merupakan cabaran yang tidak dapat diatasi kerana dunia semakin terpolarisasi, tetapi kami percaya bahawa ini tidak seharusnya menghalang kami daripada mencuba. Setiap kemajuan yang kita buat menjadikan kita lebih dekat dengan pengalaman komuniti yang lebih mesra bagi orang-orang di TikTok dan keluar di dunia. “

Sangat menarik bahawa peraturan ucapan kebencian EU dilihat sebagai peluang PR bagi TikTok untuk membezakan dirinya berbanding platform sosial saingan – walaupun kebanyakannya (termasuk Facebook) mendaftar ke kod yang sama.

Pendaftaran TikTok dilakukan beberapa bulan setelah ia menambahkan namanya ke inisiatif EU serupa yang bertujuan menangani penyebaran maklumat dalam talian melalui rangkaian komitmen yang tidak mengikat secara sah.

Kod sukarela terbukti popular di gergasi teknologi, memandangkan mereka tidak mempunyai paksaan undang-undang dan memberi peluang kepada platform untuk memproyeksikan idea bahawa mereka melakukan sesuatu mengenai masalah kandungan yang rumit – tanpa kaliber dan keberkesanan tindakan mereka dapat diukur.

Kod-kod tersebut juga telah menghabiskan masa dengan menyekat peraturan yang sebenarnya. Tetapi itu kini semakin menjulang. Sebagai contoh, penggubal undang-undang UE memperhatikan peraturan ketelusan yang mengikat bagi platform untuk menyandarkan laporan sukarela mengenai penghapusan ucapan kebencian haram dan memastikan pengguna dimaklumkan dengan betul mengenai tindakan platform.

Pesuruhjaya juga berunding dan menyusun paket langkah yang lebih luas dengan tujuan mengemas kini peraturan lama yang membungkus perkhidmatan digital – termasuk melihat secara khusus peraturan mengenai kewajiban dalam talian dan menentukan tanggungjawab platform terhadap kandungan.

Cadangan untuk Akta Perkhidmatan Digital dijelaskan sebelum akhir tahun ini.

Bentuk yang tepat dari peraturan platform EU generasi berikutnya masih belum dapat dilihat tetapi peraturan yang lebih ketat untuk raksasa platform adalah satu kemungkinan yang sangat nyata, kerana penggubal undang-undang berunding mengenai peraturan ex ante yang disebut platform ‘gatekeeper’.

“Pasaran dalam talian Eropah harus menjadi ekosistem yang semarak, di mana syarikat permulaan mempunyai peluang nyata untuk berkembang – mereka tidak boleh ditutup sebagai kedai yang dikendalikan oleh segelintir platform penjaga pintu,” kata EVP dan ketua persaingan, Margarthe Vestager, semasa memberi ucapan di Berlin semalam. “Senarai ‘dos and don’ts’ dapat mencegah tingkah laku yang terbukti berbahaya untuk terjadi di tempat pertama.

“Tujuannya adalah agar semua syarikat, besar dan kecil, dapat bersaing berdasarkan prestasi mereka di dalam dan di luar talian.”

Hanya dalam satu contoh cabaran penyederhanaan kandungan yang sedang dihadapi oleh platform, klip bunuh diri dilaporkan beredar di TikTok minggu ini. Semalam syarikat itu mengatakan bahawa pihaknya sedang berusaha untuk membuang kandungan yang dikatakan telah disiarkan secara langsung di Facebook.

Leave a Comment