Unity Jadi Syarikat Public

Perisian Unity , yang menjual toolkit pengembangan permainan terutamanya untuk pembangun aplikasi telefon bimbit, mengumpulkan $ 1.3 bilion dalam penawaran awam awalnya.

Syarikat itu, yang akan mula diperdagangkan hari ini dengan simbol ticker “U,” meletakkan harga sahamnya di hujung teratas jangkaan jangkaannya, menjual 25 juta saham pada harga $ 52 per saham.

Harga IPO akhir syarikat jauh lebih tinggi daripada yang dijangkakan oleh Unity. Syarikat itu pada mulanya dijangka akan membuat harga tawaran awam antara $ 34 dan $ 42 per saham, kemudian menaikkan penawarannya menjadi $ 44 dan $ 48 per saham.

Tawaran awam bernilai syarikat sekitar $ 13.7 bilion, peningkatan yang baik dari penilaian peribadi terakhirnya sekitar $ 6 bilion .

Bagi Unity, perjalanan ke pasar awam sudah lama. Syarikat ini ditubuhkan sebagai perniagaan yang membuat perisian untuk pembangun membuat dan menguruskan permainan mereka. Dalam erti kata itu, syarikat itu lebih mirip Adobe atau Autodesk daripada studio permainan seperti Activision Blizzard atau King.com.

Seperti yang dijelaskan oleh TechCrunch dalam kisah sebelumnya yang memprofilkan Unity dan tawaran awamnya :

Pengguna mengimport aset digital (selalunya dari Autodesk’s Maya) dan menambahkan logik untuk membimbing tingkah laku setiap aset, interaksi watak, fizik, pencahayaan dan banyak faktor lain yang mencipta permainan interaktif sepenuhnya. Pencipta kemudian mengeksport produk akhir ke satu atau lebih daripada 20 platform yang disokong oleh Unity, seperti Apple iOS dan Google Android, Xbox dan PlayStation, Oculus Quest dan Microsoft HoloLens, dll.

Syarikat ini mengatur perniagaannya ke dalam dua bidang: alat untuk membuat kandungan dan alat untuk mengurus dan mengewangkan kandungan. Pada hakikatnya, pendapatan dari mengurus dan mengewangkan kandungan sebenarnya melebihi pendapatan yang dihasilkan syarikat dari pembuatan kandungan.

Penawaran awam Unity akan menjadi ujian besar selera pelabur untuk pendekatan baru ini untuk pengembangan permainan dan alat perniagaan ke perniagaan yang memungkinkan gelombang permainan baru.

Dan penting untuk diperhatikan ( seperti yang kita lakukan di sini ) bahawa Unity tidak menghasilkan banyak pendapatan daripada kedudukannya sebagai platform pengembangan permainan yang paling popular. Hakikatnya, Unity tidak begitu baik dalam mengewangkan mesin pengembangan permainan. Ini adalah perkhidmatan tambahan untuk iklan dalam permainan, perjodohan pemain dan ciri lain yang menjadikan Unity sebagai sebahagian besar wangnya.

Dan masih ada pesaing terbesar syarikat, Epic Games, menunggu di sayap. Di sini sekali lagi, analisis dari pelaporan TechCrunch sebelumnya berguna:

[Unity] juga ingin mendapat keuntungan dari perbandingan dengan Epic Games, memandangkan [Epic] hanya bernilai $ 17 bilion dan mempunyai pengakuan dan gembar-gembur nama umum yang jauh lebih besar.

Untuk mencapai ini, Unity nampaknya memandang rendah kepentingan perniagaan pengiklanannya (syarikat adtech berdagang dengan pendapatan yang jauh lebih rendah). Pada masa lalu, Unity merujuk kepada operasinya dalam tiga bahagian: Buat, Kendalikan dan Wangkan. Pada awal bulan Ogos, SVP dan VP yang memimpin perniagaan Monetize masing-masing beralih kepada SVP dan VP of Operate Solutions, dan kemudian Unity melaporkan perniagaan pengewangan sebagai subset bahagian Operasinya di S-1.

Menggabungkan Mengoperasikan dan Mengewangkan ke dalam satu segmen pelaporan mengaburkan spesifik mengenai berapa banyak pendapatan yang disumbangkan oleh perniagaan iklan dan portfolio perkhidmatan langsung. Seperti yang dinyatakan di atas, segmen ini nampaknya didominasi oleh pendapatan iklan yang bermaksud dari 30% hingga 50% dari keseluruhan pendapatan Unity adalah dari iklan. Ini akan mengurangkan pendapatan yang banyak pelabur awam bersedia menilai Unity berbanding dengan IPO SaaS baru-baru ini dan yang akan datang.

Tidak ada syarikat mesin permainan yang diperdagangkan secara terbuka untuk menanda aras Unity secara langsung, atau daftar penganalisis penyelidikan ekuiti di bank besar yang mempunyai kepakaran dalam infrastruktur permainan. Adobe dan Autodesk nampaknya merupakan perniagaan yang relevan untuk menanda aras Unity terhadap sifat komponen bukan iklan dari perniagaan dan visi Unity yang dinyatakan. Berbanding dengan Unity, syarikat-syarikat tersebut mempunyai kadar pertumbuhan yang lebih rendah dan menghasilkan keuntungan operasi walaupun; penyenaraian awam yang lebih baru dari syarikat SaaS seperti Zscaler dan Cloudflare cenderung menjadi penilaian oleh pelabur sejauh mana mereka menumpukan pada aliran pendapatan berdasarkan langganan dan penggunaannya kerana pertumbuhan dan margin pendapatan mereka lebih dekat dengan Unity’s.

Epik dan Unity bergerak untuk saling bertemu, Epic dengan bergerak ke hilir, dan Unity dengan berpindah ke aplikasi kelas atas. Dan kedua-dua syarikat melihat ke luar permainan teras pada aplikasi lain.

Sebagai syarikat seperti Facebook, Microsoft, Niantic dan lain-lain mengembangkan ekosistem realiti maya dan maya mereka, Epik dan Perpaduan mungkin menemui dunia baru untuk ditakluki. Sekiranya pasaran awam dapat mencari wang tunai.

Leave a Comment