20 aplikasi penyesuaian homescreen iOS teratas mencapai pemasangan 5.7M selepas pengeluaran iOS 14

Trend penyesuaian skrin utama iOS 14 mendorong set aplikasi baru ke bahagian atas carta App Store, dan menyampaikan muat turun rekod untuk sumber inspirasi, seperti Pinterest. Menurut data baru dari firma perisikan pasaran kedai aplikasi Sensor Tower, pemasangan 20 aplikasi penyesuaian skrin utama teratas mencapai 5.7 juta jumlah muat turun di seluruh dunia dalam empat hari pertama berikutan pelancaran iOS 14 pada 16 September.

Hebatnya, tiga aplikasi yang paling banyak dimuat turun – Widgetsmith, Color Widgets dan Photo Widget – menyumbang 95% daripada 5.7 juta muat turun ini. Itu menunjukkan bahawa pasaran penyesuaian aplikasi yang lain hari ini jauh lebih kecil. Tetapi ini masih boleh berubah dari masa ke masa jika lebih banyak aplikasi menggunakan trend dan berkembang untuk merangkumi ciri-ciri inovatif dan unik.

Kajian Sensor Tower di pasaran penyesuaian skrin utama hanya tertumpu pada aplikasi yang digunakan untuk membuat widget skrin utama atau wujud terutamanya untuk melayannya, seperti kalendar, jam, memo dan lain-lain.

Untuk menentukan sama ada aplikasi itu menawarkan alat penyesuaian skrin utama, Sensor Tower menganalisis metadata aplikasi dari semua aplikasi yang berada pada tahap mana pun di App Store selepas 16 September, kemudian secara manual menyemak aplikasi tersebut untuk mengesahkan fungsinya berkaitan dengan penyesuaian skrin utama .

Fokus laporan juga lebih kepada aplikasi widget, bukan aplikasi yang membantu pengguna membuat ikon tersuai atau aplikasi sedia ada yang menambahkan fungsi widget, kerana Sensor Tower memutuskan tidak akan dapat menentukan berapa banyak yang melakukannya berdasarkan metadata mereka. Dalam beberapa kasus, juga sulit untuk ditentukan, jika aplikasi dengan tujuan yang lebih besar di luar widget menaikkan carta hanya kerana sekarang telah menambahkan widget.

Senarai 20 teratas, merangkumi yang berikut:

Widgetsmith, Widget Warna, Widget Foto, Widget Photobox, MemoWidget, Widget Foto Rumah, Widget Motivasi, Ermine, Tarikh Hari Ini, Hey Weather, TimeDeck, Widgeridoo, Glimpse 2, Widget Wizard, Widget Web, Locket, ItemMemo, OMDZ, Jam Jam untuk Skrin Utama dan Widget Foto.

 

Kredit Imej: Menara Sensor

Gabungan, kumpulan ini telah menghasilkan perbelanjaan pengguna $ 400,000 secara kolektif dalam empat hari – dari 17 September hingga 20 September. Widgetsmith menguasai kumpulan itu, menyumbang $ 370,000 daripada jumlah itu, diikuti oleh aplikasi bernama Date Today dengan hampir $ 20,000, per Sensor Tower anggaran. (Kita harus perhatikan bahawa angka Widgetsmith datang sedikit lebih rendah daripada beberapa anggaran lain yang melayang .)

Walaupun kajian Sensor Tower mempunyai fokus yang lebih sempit, ada isyarat bahawa banyak aplikasi telah mendapat keuntungan dari kegilaan penyesuaian di luar pembuat widget itu sendiri.

Inspirasi reka bentuk sumber Pinterest, seperti yang dinyatakan di atas, saw rekod muat turun setiap hari. TuneTrack, kini aplikasi No. 18 gratis (nongame) di US App Store nampaknya semakin panas tanpa adanya widget Spotify rasmi. Aplikasinya menawarkan widget Apple Music dan Spotify untuk memamerkan muzik kegemaran di skrin utama anda.

Sensor Tower mengatakan TuneTrack menyaksikan 552,000 pemasangan antara 17 dan 20 September, sebagai contoh – angka meningkat 1,840% dari minggu sebelumnya (9 / 10-9 / 13). Widget Motivasi menyaksikan 431,000 pemasangan, meningkat 798%.

Sementara itu, alat reka bentuk Procreate Pocket kini merupakan aplikasi berbayar (nongame) No. 2 di AS, dan PicsArt adalah aplikasi percuma No. 31. Aplikasi yang mempermudah perubahan ikon, Icon Changer +, adalah No. 40 pada carta Aplikasi Percuma Teratas di AS, diikuti oleh aplikasi yang disebut Pintasan, yang bukan aplikasi Pintasan yang sama dari Apple. (Dan secara mengejutkan dibenarkan menggunakan nama yang sama!)

 

Kredit Imej: Menara Sensor

Kerana tidak ada kategori khusus untuk alat penyesuaian skrin utama, beberapa aplikasi baru dapat ditemukan dalam kategori Produktiviti, sementara yang lain mengkategorikan diri mereka sebagai aplikasi Utiliti atau sesuatu yang lain sepenuhnya. Ini menyukarkan pengguna yang ingin membandingkan kedudukan semua aplikasi teratas yang menawarkan fungsi penyesuaian skrin utama di satu tempat.

Memandangkan iOS 14 telah berjaya membuat keseluruhan kategori aplikasi baru, ada kemungkinan Apple mempertimbangkan untuk menambahkan kategori penyesuaian ke App Store pada masa akan datang, jika trend ini berterusan dalam jangka masa panjang.

Namun, buat masa ini, Apple menangani masalah kebolehtemuan dengan kandungan editorial App Store yang baru. Kisah unggulan di halaman “Hari Ini” di App Store, misalnya, berjudul “Cara Menyiapkan Widget”, dan mengesyorkan sejumlah aplikasi yang telah menambahkan widget – seperti Todoist, Carrot Weather, Timepage, Apollo, Spark Mail dan lain-lain , selain Widgetsmith.

Terdapat widget baru yang masih ada, sementara pembangun melancarkan kemas kini iOS 14 mereka. Hebat, misalnya, baru sahaja melancarkan 12 widget skrin utama hari ini.

Apa yang malang ialah Apple tidak memberi cukup masa kepada komuniti pemaju untuk membuat persiapan untuk hari pelancaran. Syarikat itu mengumumkan pelepasan iOS 14 dengan notis kurang dari 24 jam dan tanpa versi akhir Xcode tersedia untuk pembangun. Akibatnya, ketika pengguna mulai menyesuaikan layar beranda mereka, mereka mungkin tidak menemui semua widget yang mereka inginkan.

Leave a Comment