Android 11 telah tiba

Google hari ini mengumumkan pelancaran Android 11 , versi terbaru sistem operasi mudah alihnya. Selepas pratonton awam yang sedikit lebih lama , pengguna yang memiliki sejumlah peranti Pixel (bermula dengan Pixel 2), OnePlus, Xiaomi, OPPO atau telefon realme kini akan melihat kemas kini dilancarkan ke telefon mereka dalam beberapa hari mendatang, dengan yang lain melancarkan kemas kini mereka dalam beberapa bulan akan datang.

Android 11 bukanlah penyimpangan radikal dari apa yang anda jangkakan dalam beberapa tahun kebelakangan ini, tetapi terdapat sebilangan kemas kini pengguna baru yang menarik di sini yang kebanyakannya berpusat pada pemesejan, privasi dan memberi anda kawalan yang lebih baik terhadap semua peranti pintar anda .

Inti dari ciri pesanan dan komunikasi yang lebih baik adalah pemberitahuan yang lebih baik untuk perbualan dari aplikasi pemesejan anda. Ini sekarang tinggal di ruang khusus di bahagian atas naungan pemberitahuan dan menampilkan lebih banyak “reka bentuk ke depan,” seperti yang dijelaskan oleh syarikat. API Bubbles yang baru sekarang juga menjadikan gelembung sembang sebagai bahagian inti dari pengalaman pesanan Android.

 

Salah satu ciri tambahan yang disenaraikan oleh Google di bawah bahagian komunikasi ialah rakaman skrin, yang kini menjadi alat bawaan yang memungkinkan anda merakam apa yang berlaku di skrin anda, menggunakan suara dari mikrofon, peranti atau kedua-duanya. Sehingga sekarang, anda memerlukan aplikasi pihak ketiga seperti Perakam Skrin AZ untuk ini (dan anda masih memerlukannya untuk ciri yang lebih maju seperti streaming langsung, misalnya).

 

Kredit Gambar: Google

Mengenai mengawal peranti pintar anda, Google mencatat bagaimana anda sekarang menekan lama butang kuasa anda untuk mendapatkan akses ke menu baru yang memberi anda akses ke kawalan peranti (serupa dengan yang anda dapati di aplikasi Google Home, tetapi dengan reka bentuk yang berbeza), serta kaedah pembayaran dan kad masuk anda, misalnya. Dan ya, anda masih boleh menghidupkan semula dan mematikan peranti anda dari sana juga.

Kawalan media juga mendapat reka bentuk semula, dengan kawalan keluar dari pemberitahuan dan ke bar tetapan cepat. Dari sana, kini lebih mudah untuk memilih tempat anda ingin memainkan audio dan video anda.

Selama beberapa tahun terakhir, pasukan Android menambahkan sejumlah ciri privasi ke sistem operasi, tetapi ini jelas tetap menjadi sasaran bergerak. Dengan kemas kini ini, tumpuan adalah pada kebenaran aplikasi. Kini lebih mudah untuk memberikan aplikasi satu kali izin untuk mengakses mikrofon, kamera dan lokasi anda, membantu anda memastikan bahawa aplikasi tidak akan memiliki akses terus ke lokasi anda, misalnya. Setelah beberapa saat anda tidak menggunakan aplikasi, Android juga akan menetapkan semula izin anda dan anda harus memberikan semula akses ke aplikasi tersebut pada saat anda melancarkannya.

Di pihak syarikat, Google juga melancarkan beberapa ciri baru untuk membantu pekerja yang menggunakan beberapa aplikasi peribadi di telefon bimbit mereka agar data dan aktiviti profil peribadi mereka tidak berada di tangan jabatan IT syarikat mereka.

Sekiranya anda memiliki telefon yang serasi, anda akan segera melihat pemberitahuan peningkatan untuk Android 11.

Leave a Comment