Apple menghentikan akaun App Store Epic Games

Epic Games telah dikeluarkan dari App Store Apple.

Sekiranya anda sudah memuat turun Fortnite ke peranti Mac atau iOS, ia masih boleh berfungsi, tetapi penghentian Epic bermaksud pembangun Fortnite tidak lagi dapat menghantar aplikasi atau kemas kini baru.

Editor Urusan MacStories John Voorhees menyatakan penamatan di Twitter , serta kenyataan bahawa App Store kini menampilkan pesaing Fortnite PUBG.

Apple mengesahkan langkah itu dalam satu kenyataan:

Kami kecewa kerana terpaksa menamatkan akaun Epic Games di App Store. Kami telah bekerjasama dengan pasukan di Epic Games selama bertahun-tahun dalam pelancaran dan pelepasan mereka. Mahkamah mengesyorkan agar Epic mematuhi garis panduan App Store sementara kes mereka bergerak maju, garis panduan yang mereka ikuti selama satu dekad yang lalu sehingga mereka mencipta situasi ini. Epic telah menolak. Sebaliknya mereka berulang kali mengemukakan kemas kini Fortnite yang dirancang untuk melanggar garis panduan App Store. Ini tidak adil untuk semua pembangun lain di App Store dan meletakkan pelanggan di tengah pertengkaran mereka. Kami berharap bahawa kami dapat bekerjasama lagi di masa hadapan, tetapi malangnya itu tidak dapat dilakukan hari ini.

Apple juga mengatakan bahawa Epic telah membuat masalah sokongan dengan mengarahkan pengguna yang kecewa ke AppleCare.

Ini adalah perkembangan terbaru dalam perselisihan Epic-Apple, yang dimulai awal bulan ini ketika pembangun memperkenalkan sokongan untuk pembayaran langsung di Fortnite, yang berusaha menghindari pemotongan 30% yang diambil oleh Apple dalam pembayaran di App Store. Ini mendorong Apple untuk boot Fortnite dari App Store, dengan Epic segera melancarkan tuntutan dan kempen publisiti yang menuduh Apple menyalahgunakan kuasa pasarnya.

Awal minggu ini, hakim mahkamah daerah persekutuan memerintahkan Apple untuk tidak menyekat akses ke Epic Unreal Engine untuk pemaju, tetapi dia mengatakan bahawa Fortnite dapat tetap berada di luar App Store sehingga mematuhi peraturan.

Penyingkiran hari ini tidak seharusnya mempengaruhi Mesin Unreal, yang dikendalikan oleh Epic melalui akaun yang berasingan.

Leave a Comment