Bambuser meraih $45 juta setelah mengalihkan tumpuan ke video langsung

Bambuser adalah nama yang mungkin belum pernah Anda dengar, tetapi syarikat yang beribu pejabat di Stockholm mengumumkan hari ini bahawa ia telah mengumpulkan dana baru $ 45 juta pada tahun ini, dengan jumlah $ 34.5 juta dari jumlah tersebut dikumpulkan selama wabak tersebut.

Bambuser sejarah kembali lebih dari satu dekad (liputan TechCrunch pertama muncul pada tahun 2008 ). Ketua Pegawai Eksekutif Maryam Ghahremani memberitahu saya bahawa idea pengasas – menggunakan telefon pintar untuk menstrimkan kewartawanan video langsung – menjadikan mereka “sangat awal dari masa mereka.”

Namun, menjadi lebih awal daripada anda tidak selalu baik, dan Ghahremani bahawa syarikat itu juga bergelut dengan memiliki “modal yang terlalu sedikit” (walaupun secara terbuka disenaraikan di Nasdaq First North pada tahun 2017) dan juga dengan mengubah teknologinya menjadi produk hebat dan model perniagaan yang berskala.

Oleh itu, Ghahremani dibawa untuk mengubah semua itu dua tahun yang lalu. Dia memberitahu saya bahawa dia segera melihat peluang dalam pertumbuhan belanja video langsung, terutama di China, dengan bakal pelanggan mula bertanya apakah Bambuser mempunyai produk untuk ini. Itu tidak pada masa itu, tetapi dengan cepat beralih fokus dan melancarkan produk membeli-belah video pertamanya musim gugur lalu.

“Kami tidak merencanakan wabah itu menular di dunia,” kata Ghahremani. “Kami memulakan ini kerana kami percaya bahawa ini akan menjadi masa depan runcit.”

Pada saat yang sama, dia menyarankan bahawa pandemi – dan penutupan dan perjuangan runcit bata-dan-mortir yang dihasilkan – telah mempercepat peralihan, memberikan usaha besar Bambuser. Penawaran syarikat telah digunakan oleh jenama termasuk H&M, Motivi, Moda Operandi, Frame, LUISAVIAROMA dan Showfields, dan ia mengatakan bahawa pada Q2, penjualan bersih meningkat 669% dari tahun ke tahun.

Walaupun platform e-dagang dan media sosial memperluas sokongan mereka di kawasan ini, Ghahremani mengatakan jenama beralih ke Bambuser kerana ingin menawarkan pengalaman membeli-belah secara langsung sambil masih memiliki pengalaman jenama, data pelanggan dan transaksi itu sendiri.

Dia juga menekankan bahawa Bambuser fokus pada produk perniagaan-ke-perniagaan, bukan platform belanja pengguna.

“Kami berusaha untuk tidak membuat Instagram atau Facebook atau pasar lain, kerana kami yakin [syarikat] lain sudah melakukannya,” katanya. “Kami bahkan tidak berminat untuk pergi ke pertempuran itu. Apa yang cuba kami lakukan, apa yang perlu kami lakukan ialah membantu jenama yang lebih besar. “

Peserta dalam pembiayaan baru termasuk Consensus Asset Management, Handelsbanken, Harmony Partners, Lancelot Asset Management, Tenth Avenue Holdings dan TIN Fonder .

Antara lain, Ghahremani mengatakan dia berharap dapat membuat kehadiran fisik di Amerika Syarikat awal tahun ini, tetapi rancangan itu ditangguhkan oleh wabak itu. Namun, dia kini merancang untuk membuka pejabat New York pada suku ini. Sementara itu, AS telah menjadi pasaran terbesar syarikat.

Leave a Comment