COVID-19 disalahkan sebagai sebab penjualan telefon pintar merosot 20% pada Q2

Beberapa tahun kebelakangan ini menjadi sukar bagi industri telefon pintar, kerana penjualan meningkat dan akhirnya merosot. Tetapi tidak ada yang dapat mempersiapkan pengeluar untuk tahun 2020. Sepatutnya tahun ini mula meningkat, berdasarkan 5G dan beberapa reka bentuk baru yang radikal. Tetapi angka sebenarnya sangat suram.

Menurut angka baru dari Gartner , penjualan di seluruh dunia turun 20.4% untuk suku kedua. Angka tersebut sesuai dengan penurunan yang dilihat pada Q1 . Pelakunya, tentu saja, COVID-19. Penguncian global dan ekonomi yang perlahan menyebabkan minat yang semakin rendah terhadap telefon pintar semakin menurun. Oleh kerana banyak pengguna telah mengalihkan pendapatan boleh guna untuk menaik taraf pejabat rumah mereka, mereka memahami bahawa peranti mudah alih merosot, mempercepat trend terkini.

Samsung adalah yang paling teruk dalam lima teratas, menjatuhkan 27.1% tahun ke tahun. “Permintaan untuk telefon pintar S Series utamanya tidak banyak yang dapat menghidupkan semula penjualan telefon pintarnya secara global,” Gartner Pengarah Penyelidikan Kanan Anshul Gupta mengatakan dalam siaran yang berkaitan dengan berita. Syarikat ini pasti akan melancarkan pelancaran Galaxy Note 20 baru-baru ini untuk membantu membalikkan perjalanan.

Penurunan Samsung menjadikannya sama dengan Huawei untuk tempat pertama, dengan kedua-dua syarikat masing-masing masing-masing menyumbang 18.6% dan 18.4%. Walaupun penjualan Huawei benar-benar memutuskan 6.8% secara keseluruhan, angka-angka masih cukup kuat untuk melihat peningkatan bahagian pasaran keseluruhan untuk suku tersebut. Syarikat itu juga menyaksikan kenaikan jualan sebanyak 27.4% antara Q1 dan Q2. Epal, Sementara itu, mengalami penurunan yoy sedikit sebanyak 0.4% – menunjukkan yang agak kuat, semua perkara dipertimbangkan.

Dari segi pasaran, China merosot 7% untuk suku tersebut. Sementara itu, India menyaksikan penurunan terbesar – 46%, berdasarkan protokol penguncian.

Leave a Comment