Dengan pembiayaan $100 juta, Playco sudah menjadi unicorn permainan mudah alih

Playco adalah permulaan permainan mudah alih baru yang dicipta oleh pengasas Game Closure Michael Carter dan pengasas bersama Zynga, Justin Waldron, serta pengeluar permainan Takeshi Otsuka dan Teddy Cross.

Walaupun syarikat yang beribu pejabat di Tokyo hanya mengumumkan keberadaannya hari ini, ia sudah menjadi unicorn – ia mengatakan ia telah mengumpulkan $ 100 juta dalam dana Seri A, dengan penilaian “di utara $ 1 miliar.”

Pusingan diketuai oleh Josh Buckley dan Sequoia Capital, dengan penyertaan dari Sozo Ventures, Raymond Tonsing’s Caffeinated Capital, Keisuke Honda’s KSK Angel Fund, Taizo Son’s Mistletoe Singapore, Digital Garage, Will Smith’s Dreamers, Makers Fund dan lain-lain.

Carter ( Playco’s Ketua Pegawai Eksekutif) mengatakan bahawa permulaan akan memperlihatkan permainan pertamanya akhir tahun ini. Buat masa ini, dia ingin membicarakan visi Playco: Ia berusaha mengatasi kenyataan bahawa “sangat sukar untuk memasukkan dua orang ke dalam satu permainan di App Store.” Lagipun, memuat turun aplikasi adalah rintangan yang cukup besar, terutama jika dibandingkan dengan awal permainan web dan sosial, ketika semua yang anda perlukan adalah pautan.

“Kami akan mengembalikannya,” kata Carter – dengan judul Playco, berkongsi dan bermain permainan mudah alih dengan rakan anda semudah menghantar SMS atau memanggilnya. “Yang benar-benar diperlukan adalah hyperlink.”

Dia menunjukkan sejumlah teknologi yang dapat memungkinkan pengalaman “bermain segera” ini di telefon bimbit, termasuk permainan awan, HTML5 dan alat khusus platform seperti Klip Aplikasi baru Apple. Dia mendakwa pasukan itu “sangat bagus dalam teknologi canggih ini” – dan syarikat itu telah mencipta mesin permainannya sendiri – tetapi dia mengatakan teknologi bukanlah satu-satunya fokus: “Itu hanya taruhan meja.”

Waldron (presiden Playco) berpendapat bahawa ini mewakili pergeseran platform besar seterusnya dalam permainan, dan ia memerlukan “mencipta semula banyak genre yang paling popular hari ini” sambil juga mencipta genre yang sama sekali baru, dengan cara yang sama seperti permainan sosial yang membolehkan jenis baru permainan.

“Jika anda memikirkan tentang FarmVille, tidak ada permainan pertanian yang diiklankan di kedai permainan konsol tempatan,” kata Waldron. “Mereka tidak memasarkan dengan baik; jika anda memasang poster permainan pertanian, tidak ada yang mahu bermain. ” Tetapi jika rakan anda menjemput anda dengan menghantar beberapa tanaman digital, maka anda benar-benar mahu bermain.

Carter menambah bahawa mengaktifkan permainan segera juga bermaksud bahawa permainan itu sendiri harus cukup mudah, sekurang-kurangnya pada pandangan pertama.

“Pada akhirnya, ketika kami membangun portfolio, kami memikirkan apa yang menjadikan permainan dapat diakses oleh siapa saja di planet ini, etnik, bahasa apa pun,” katanya. “Dan jawabannya adalah: Ini harus menarik secara luas. Itu tidak bermaksud kita tidak dapat memanfaatkan fitur yang cukup menarik dan mendalam, tetapi kesan awal harus menjadi pengalaman yang tepat yang dapat dihubungkan oleh orang dengan mudah. “

Carter juga mengakui bahawa tidak biasa bagi syarikat permulaan untuk mengumpulkan banyak wang dalam Seri A (“Ini bukan syarikat biasa anda, dan bukan Seri A khas anda”), tetapi dia mengatakan bahawa menjadi lebih bercita-cita tinggi dengan pengumpulan dana membolehkan Playco berkembang dengan cepat pasukan kepada 75 orang.

“Menyatukan orang-orang berbakat adalah perkara yang paling penting, dan [berkat pembiayaan] kita tidak perlu membuat keputusan yang sangat sukar,” katanya.

Mengenai bagaimana permainannya akan menghasilkan wang, Waldron menyarankan agar Playco akan meminjam (tetapi juga berpotensi berkembang) dari banyak model perniagaan yang ada dalam permainan.

“Kami tidak perlu menemukan kembali roda,” katanya. “Akan ada perkara-perkara luar biasa yang dapat kita pelajari dari syarikat terakhir saya – akhirnya kita mencipta banyak cara permainan ini menghasilkan wang hari ini … Tetapi teknologi baru yang ada hari ini mewujudkan peluang baru. Dunia telah banyak berubah sejak itu, dan saya rasa semuanya tidak tersekat. “

Leave a Comment