Dorian mengumpulkan $3.25 juta untuk platform penceritaan interaktif tanpa kod

Bersama Dorian , pengasas bersama dan CEO Julia Palatovska mengatakan bahawa dia berharap dapat memberi kekuatan kepada penulis fiksyen dan pencerita lain untuk membuat permainan mereka sendiri.

Permulaan mengumumkan bahawa ia telah mengumpulkan $ 3.25 juta dalam pembiayaan benih yang diketuai oleh March Capital Partners, dengan penyertaan dari VGames, Konvoy Ventures, London Venture Partners, Michael Chow (pencipta bersama siri Twitch “Artificial”), Andover Ventures dan syarikat pengurusan bakat Night Media.

Di samping itu, John Howell, bekas naib presiden perkongsian di Twitch, telah bergabung dengan lembaga sebagai pengarah bebas.

Palatskova sebelumnya bekerja dalam permainan sebagai ketua pengembangan perniagaan di G5 Entertainment, dan dia mengatakan dia juga akan terpesona dengan permainan naratif dan fiksyen interaktif. Walaupun terdapat platform fiksyen interaktif yang ada, dia melihat “peluang yang saya rasa telah hilang,” terutama pada kenyataan bahawa platform tersebut adalah “pemain tunggal, tanpa peluang untuk bermain dan berkolaborasi dengan orang lain.”

Oleh itu, dia memberi saya lawatan singkat ke Dorian platform, menunjukkan kepada saya bagaimana, tanpa pengekodan, penulis pada dasarnya dapat merancang watak dan latar belakang dengan memilih dari pelbagai aset visual (dan mereka akhirnya dapat memuat naik aset mereka sendiri), sambil menggunakan antara muka gaya carta alir untuk membolehkan penulis untuk menghubungkan pemandangan yang berbeza dalam cerita dan membuat pilihan pemain. Dan seperti yang dinyatakan oleh Palatskova, anda juga dapat berkolaborasi dalam sebuah cerita dalam masa nyata dengan penulis lain.

“Dari segi produktiviti penulis, saya akan mengatakan hampir tidak ada perbezaan antara membuat fiksyen interaktif pada mesin kita dan hanya menulis fiksyen,” katanya.

Dari apa yang saya dapat lihat, permainan yang dihasilkan kelihatan serupa dengan yang anda dapati di platform seperti Pocket Gems ‘Episode , di mana tidak banyak loceng dan wisel teknikal, jadi cerita, dialog dan pilihan watak bergerak ke barisan hadapan .

Ketika saya membesarkan perisian penciptaan permainan sumber terbuka Twine , Palatskova mengatakan Twine adalah “hanya alat.”

“Kami ingin menjadi lebih seperti Roblox, baik alat dan pengedarannya,” katanya.

Dengan kata lain, penulis menggunakan Dorian untuk membuat cerita interaktif, tetapi mereka juga menerbitkan cerita tersebut menggunakan aplikasi Dorian. (Penulis masih memiliki kekayaan intelektual yang dihasilkan.) Palatskova menyatakan bahawa Dorian juga memberikan analisis terperinci tentang bagaimana pembaca bertindak balas, yang berguna bukan hanya untuk membuat cerita, tetapi juga untuk mengewangkan melalui pilihan cerita premium.

Malah, Dorian mengatakan bahawa dalam ujian awal yang melibatkan sekitar 50,000 pemain, penulis dapat meningkatkan pengewangan sebanyak 70% setelah hanya satu atau dua lelaran. Dan Palatskova menyatakan bahawa dengan permainan Dorian – tidak seperti filem interaktif seperti “Black Mirror: Bandersnatch” – “Cepat dan mudah untuk menguji banyak cabang.”

Dorian pada masa ini hanya boleh dijemput, tetapi rancangannya akan dilancarkan secara lebih luas akhir tahun ini. Palatskova merekrut penulis dengan dan tanpa pengalaman bermain, tetapi dia juga mengharapkan banyak sumbangan yang berjaya datang dari pemula yang lengkap. Dia mahu Dorian menjadi “platform terbuka sepenuhnya, seperti Roblox atau Twitch untuk penulis.”

“Kejayaan Dorian dalam mewujudkan platform interaktif yang menghargai penceritaan sambil mengutamakan pengewangan bagi penulisnya adalah penukar permainan,” kata Gregory Milken dari March Capital dalam satu kenyataan. “Julia dan pasukannya membuat komuniti yang siap untuk menarik perhatian khalayak yang berpengaruh tetapi kurang terwakili dari pelbagai pencipta kandungan.”

Kemas kini: Versi sebelumnya dari catatan ini dengan tidak betul menyatakan bahawa Dorian telah mengumpulkan $ 3.15 juta.

Leave a Comment