Facebook Watch mendapat pengunjung 1.25B setiap bulan

Facebook berkongsi beberapa nombor pertumbuhan baru di sekitar tujuan videonya – iaitu bahawa Facebook Watch kini menerima lebih daripada 1.25 bilion pelawat setiap bulan.

Syarikat itu tidak mengatakan secara spesifik bagaimana angka tersebut telah berubah semasa wabak (ketika perkhidmatan video seperti Netflix telah melihat pertumbuhan yang dramatik ), tetapi ketua produk Paresh Rajwat mengatakan ada “lonjakan yang sangat besar” pada awal penguncian dan jarak sosial, dan lonjakan itu tidak reda ketika masyarakat mulai dibuka kembali.

Facebook Jam tangan dilancarkan pada tahun 2018. Kembali pada bulan Jun tahun lalu, syarikat mengatakan bahawa 720 juta orang menonton sekurang-kurangnya satu minit kandungan Tonton setiap bulan.

Rajwat menyatakan bahawa sementara Watch dibangun di atas “lapisan sosial Facebook,” dengan video yang dapat dikongsi di banyak produk Facebook, pandangan itu berlaku di Watch itu sendiri.

“Sangat penting bagi kita untuk mempunyai destinasi,” katanya, menyimpan video dari pencipta dan penerbit popular daripada pengalaman teras Facebook untuk berinteraksi dengan rakan dan keluarga. “Sebaik sahaja kami mencampurkannya, ia menjadi produk yang sama sekali berbeza untuk orang.”

Rajwat menambah bahawa syarikat itu tidak hanya melihat jumlah penonton secara keseluruhan. Dia berpendapat bahawa apabila anda melihat “reaksi dan komen dan perkongsian” anda dapat melihat bahawa “kandungan yang kami miliki berfungsi.” ( Pengiklan tertanya-tanya tentang tahap sebenar penglibatan penonton di Facebook Watch.)

Tahun lalu, ketika syarikat teknologi dan media membuat pelaburan besar untuk melancarkan perkhidmatan penstriman mereka sendiri, kami berpendapat bahawa usaha Facebook dengan pertunjukan tanpa skrip dan kandungan yang lebih lama nampaknya cukup kurang senang dibandingkan. Tetapi sepertinya kandungan yang berfungsi di Watch bukanlah jenis perkara yang anda dapati di Netflix atau Disney + – seperti yang dikatakan Rajwat, “Sudut yang kami ambil adalah untuk lebih memfokuskan pada kandungan yang berkaitan dengan topik sosial untuk mendorong perbualan. “

Sebagai contoh, terdapat “Red Table Talk” dari Jada Pinkett Smith dan keluarga, sebuah rancangan bual bicara yang menjadi tajuk utama sepanjang musim panas untuk membawa Will Smith dan Jada bersama untuk membincangkan masalah perkahwinan mereka. Facebook merancang untuk melancarkan versi lain dari Red Table Talk pada bulan Oktober, “Red Table Talk: The Estefans,” bersama Gloria Estefan, keponakannya Lily dan anak perempuannya Emily.

Sebagai contoh lain dari rancangan Facebook Watch yang berjaya, Rajwat menunjukkan “Returning the Favor”, sebuah program pemenang Emmy di mana tuan rumah Mike Rowe mempamerkan pahlawan setiap hari.

Rajwat mengatakan bahawa pengaturcaraan langsung telah meningkat dengan ketara semasa wabak tersebut. Itu termasuk sukan langsung, dengan 13.7 juta orang menonton final Liga Juara-Juara UEFA, menjadikannya siaran bola sepak paling popular yang pernah ada di Facebook Watch. Dan Facebook baru-baru ini mengumumkan bahawa penerbit dan perniagaan lain akan dapat mengenakan bayaran untuk akses ke acara dalam talian secara langsung , dengan Facebook tidak mengenakan bayaran untuk tahun berikutnya.

Laman web ini juga menambahkan video muzik berlesen sepanjang musim panas, dengan Katy Perry membuat perdana video muziknya untuk “Smile” secara eksklusif di Facebook Watch, di mana ia ditonton oleh “berjuta-juta” peminat.

Penerbit berjaya yang diserlahkan oleh syarikat di Facebook Watch merangkumi organisasi seperti UFC, penerbit besar seperti BuzzFeed dan pencipta individu seperti Benito Skinner dan Brandi Guice, aka Braannxo, yang memperoleh 98% daripada pendapatannya dari Facebook Stars dan langganan peminat.

Ke depan, Rajwat mengatakan bahawa keutamaan besar adalah membuat “semakin banyak pelaburan untuk menunjukkan kepada orang apa yang sebenarnya mereka minati.” Untuk itu, pengguna telah melihat bahawa Facebook Watch kini memungkinkan pengguna untuk menyesuaikan suapan mereka dengan meneroka dan melanggan topik yang berbeza .

Leave a Comment