Ketika pasaran telefon pintar merosot, model 5G akan melihat pertumbuhan yang berterusan pada tahun 2020

Segala-galanya telah berubah dari yang buruk ke pasaran telefon pintar yang merosot pada tahun 2020. Angka-angka yang tinggi dan menurun telah mendapat kesan besar dari COVID-19. Wabak ini telah menghalang penjualan barang-barang yang tidak penting, terutama yang paling dinikmati di luar rumah. Menurut angka baru dari Canalys , penghantaran telefon pintar dijangka mengalami penurunan 10.7% untuk tahun ini.

Terdapat beberapa lapisan perak yang perlu diperhatikan. Sebagai permulaan, penggunaan 5G terus berkembang. Syarikat ini memproyeksikan bahawa sekitar 280 juta unit akan dihantar pada tahun 2020, dengan pasaran Greater China mencapai majoriti pada 62% dari jumlah keseluruhan, terima kasih sebahagiannya untuk peranti dengan harga lebih rendah seperti Realme V3, yang dijual dengan harga kurang dari $ 150 AS – harga yang luar biasa untuk produk dengan tanpa wayar generasi seterusnya.

 

Kredit Gambar: Canalys

Amerika Utara berada di tempat kedua, dengan sekitar 15% pengiriman, sementara EMEA dan Asia Pasifik (sans Greater China) diproyeksikan masing-masing mencapai sekitar 11%. IPhone 12 berkemampuan 5G juga akan membantu mempercepat penggunaannya, apabila dilancarkan pada bulan berikutnya atau lebih.

“Penjual telefon pintar telah mendorong pelancaran produk baru tanpa henti, serta pemasaran dan penjualan dalam talian selama tempoh pasca penguncian, menghasilkan minat pengguna yang kuat untuk alat terbaru,” penganalisis   Ben Stanton mengatakan dalam siaran. “Pembukaan semula kedai luar talian secara beransur-ansur, meningkatkan logistik dan pengeluaran telah memberikan peningkatan yang diperlukan bagi kebanyakan pasaran untuk bergerak ke separuh kedua tahun 2020 yang lebih stabil.”

5G diharapkan dapat memberi kesan pemulihan bagi industri – walaupun wabak itu dengan cepat menghalangi rancangan tersebut. Mungkin ini telah membantu membantu melarang penurunan penjualan. Dan angka masih dijangka meningkat semula pada tahun 2021, pada 9.9% dari tahun ke tahun. Itu tidak cukup untuk mengembalikan keadaan ke tahap pra-2020, tetapi pasti akan menjadi tanda selamat datang bagi industri yang telah menunjukkan tanda-tanda penurunan untuk beberapa waktu sekarang.

Leave a Comment