Minggu Ini dalam Aplikasi: Apple menangguhkan kiamat iklan mudah alih, perubahan tinjauan aplikasi, kesepakatan TikTok menjadi rumit

Selamat kembali ke Minggu Ini dalam Aplikasi, siri TechCrunch yang merangkum berita OS terkini, aplikasi yang mereka sokong dan wang yang mengalir melalui semuanya.

Industri aplikasi semakin panas seperti biasa, dengan catatan muat turun 204 bilion dan perbelanjaan pengguna $ 120 bilion pada tahun 2019. Kini orang menghabiskan tiga jam 40 minit sehari menggunakan aplikasi, menyaingi TV. Aplikasi bukan sekadar cara untuk melewati waktu lengah – ia adalah perniagaan besar. Pada tahun 2019, syarikat pertama yang bergerak mempunyai penilaian gabungan $ 544 bilion, 6.5x lebih tinggi daripada syarikat tanpa fokus mudah alih.

Dalam siri ini, kami membantu anda mengikuti berita terkini dari dunia aplikasi yang dihantar setiap minggu.

 

Minggu ini, sebilangan besar berita utama menjadi liputan kami. Perbincangan kesepakatan TikTok minggu ini digantung sama ada TikTok dapat mengeksport algoritma aplikasi sebagai sebahagian daripada pemerolehan operasi AS oleh firma Amerika. Apple juga menjadi tajuk utama untuk menunda pelancaran perubahan iOS 14 yang berpotensi bencana yang telah membuat panik masyarakat pengiklanan. Ia juga mengumumkan bahawa ia tidak akan lagi melarang aplikasi untuk mengeluarkan kemas kini keselamatan dan perbaikan bug, walaupun Ulasan Aplikasi telah menyekat kemas kini aplikasinya kerana ketidakpatuhan dasar.

Berita Teratas

Apple menangguhkan kiamat iklan mudah alih

 

Kredit Gambar: Apple

Apple minggu ini mengumumkan akan menunda perubahan kontroversial yang akan mempengaruhi bagaimana iklan disasarkan kepada pengguna mudah alih iOS dan iPadOS. Sebagai langkah yang bertujuan untuk melindungi privasi pengguna, Apple siap memperkenalkan permintaan baru dalam aplikasi di iOS 14 yang akan menanyakan pengguna apakah mereka ingin membenarkan penjejakan iklan yang disasarkan atau tidak. Oleh kerana kebanyakan pengguna umumnya tidak menyukai sifat iklan digital yang stalker-ish, anda tahu apa yang mereka pilih!

Perubahan ini melibatkan pengecam yang dikenali sebagai IDFA (Identifier for Advertisers) yang memungkinkan pengiklan untuk mengesan seberapa baik prestasi iklan mereka, termasuk saluran mana yang mendorong kualiti pengguna apa. Ini membolehkan pengiklan membuat pilihan yang lebih baik dan lebih tepat mengenai perbelanjaan iklan digital mereka. Ini adalah bahagian penting dalam pemasaran aplikasi hari ini.

Secara keseluruhan, kita bercakap mengenai industri besar yang terganggu. Menurut eMarketer, iklan mudah alih AS mencapai $ 87.3 bilion pada tahun 2019 . Di peringkat global, perbelanjaan iklan pemasangan aplikasi adalah $ 57.8 bilion pada tahun 2019 dan dijangka meningkat menjadi $ 118 bilion pada tahun 2022, berdasarkan data AppsFlyer. Namun, Apple tidak benar-benar mengambil bahagian di sini. Sebaliknya, ia hanya menawarkan Iklan Carian di App Storenya. Tetapi untuk mempromosikan aplikasi, Apple bergantung pada editorial – seperti koleksi yang dikuratori di App Store dan cerita mengenai aplikasi di tab Hari Ini. Ini dapat membantu mengarahkan lalu lintas ke aplikasi, seperti juga di luar media, tetapi cara yang paling berkesan untuk memperoleh pengguna adalah perbelanjaan berbayar untuk iklan pemasangan aplikasi.

Industri iklan mudah alih berkembang di sekitar IDFA, menawarkan alat yang difokuskan untuk menjadikannya lebih mudah untuk mengukur prestasi iklan dan mengoptimumkan perbelanjaan iklan. Apple telah bersedia untuk menghapuskan industri itu . Dan pemasar, seperti yang anda bayangkan, panik. Bahkan menyebutnya kiamat .

Sebagai alternatif, Apple menawarkan SKAdNetwork, yang diperkenalkan pada tahun 2018. Tetapi ia tidak banyak bergantung pada maklumat pemasar, seperti atribusi atau maklumat mengenai tera, kreatif, pemasaran ulang, acara dalam aplikasi, tetingkap lihat balik, nilai seumur hidup pengguna, ROI, pengekalan atau analisis kohort.

 

Ilustrasi foto ini yang diambil pada 22 Mac 2018 menunjukkan aplikasi untuk Facebook dan rangkaian sosial lain pada telefon pintar di Chennai. (Kredit gambar: ARUN SANKAR / AFP melalui Getty Images)

Minggu lalu, Facebook membicarakan betapa seriusnya perubahan terhadap perniagaannya sendiri, dengan mengatakan bahawa, dalam pengujian, ia mendapati bahawa tanpa menyasarkan dan memperibadikan, kempen pemasangan aplikasi mudah alih membawa pendapatan 50% lebih sedikit untuk penerbit. “Kesan kepada Rangkaian Pemirsa pada iOS 14 mungkin jauh lebih banyak,” kata syarikat itu, merujuk pada rangkaian iklan yang menggunakan data Facebook untuk menargetkan iklan di laman web dan aplikasi penerbit.

Beberapa hari kemudian, Apple mengumumkan perubahan tersebut ditangguhkan, dengan mengatakan:

Kami yakin teknologi harus melindungi hak asasi pengguna untuk privasi, dan itu bermaksud memberi alat kepada pengguna untuk memahami aplikasi dan laman web mana yang mungkin berkongsi data mereka dengan syarikat lain untuk tujuan pengiklanan atau pengiklanan iklan, serta alat untuk mencabut izin untuk penjejakan ini . Apabila diaktifkan, permintaan sistem akan memberi pengguna kemampuan untuk membenarkan atau menolak pelacakan itu berdasarkan aplikasi demi aplikasi. Kami ingin memberi para pembangun masa yang mereka perlukan untuk membuat perubahan yang diperlukan, dan sebagai hasilnya, syarat untuk menggunakan kebenaran penjejakan ini akan berlaku pada awal tahun depan.

Tidak jelas sama ada Apple merancang untuk bertindak balas terhadap permasalahan industri semasa kelewatan ini, atau jika ia hanya memberi lebih banyak masa kepada pemasar mudah alih untuk mengetahui bagaimana untuk meneruskan masa depan tanpa data. Tetapi paling tidak, ia adalah yang terakhir. Apple hanya mengumumkan perubahan ke IDFA di WWDC tahun ini – tidak cukup masa untuk seluruh industri untuk melakukan pencarian semula di sekitar SKAdNetwork atau melaksanakan penyelesaian lain . Persoalan yang lebih besar ada kaitan dengan matlamat jangka panjang Apple. Ia menulis semula peraturan untuk memberikan tempat duduk di meja .

Apple mengakhiri App Store Jail… untuk pembetulan pepijat

ikon kedai aplikasi 2

 

Kredit Imej: TechCrunch

Apple sering membahayakan pengguna iOS apabila ia menyekat pembangun daripada menerbitkan aplikasinya ke App Store kerana pelanggaran dasar. Dalam beberapa kes, pemaju sangat diperlukan untuk melepaskan patch keselamatan dan pembetulan pepijat lain yang boleh menyebabkan masalah besar bagi penggunanya.

Oleh kerana Apple semakin mulai menindak pelanggaran App Store, termasuk yang memerlukan aplikasi menggunakan Apple Pay untuk pembelian dalam aplikasi, semakin banyak pembangun terperangkap dalam situasi putus asa. Apple meletakkan aplikasi e-mel baru Basecamp segera setelah dilancarkan, dan bahkan menolak aplikasi WordPress percuma buat sementara waktu, kerana dalam beberapa paparan web, pengguna dapat menuju ke halaman di mana mereka dapat meningkatkan ke paket berbayar:

WordPress ‘Matt Mullenweg menggunakan Twitter untuk mencari pertolongan sebagai alternatif terakhir, setelah menyedari syarikat itu bahkan tidak dapat menghantar perbaikan bugnya sehingga masalah itu diselesaikan. Langkah itu menarik perhatian Apple, dan situasinya ditangani. Apple malah meminta maaf .

Perubahan pada Ulasan Aplikasi, yang kini disiarkan secara langsung, akan memberi cara kepada pembangun yang terperangkap dalam situasi serupa untuk terus melakukan kemas kini yang paling kritikal, tetapi bukan peningkatan aplikasi lain. Rancangan Apple sebelumnya telah diumumkan di WWDC, tetapi pelancarannya tepat pada masanya ketika Apple meningkatkan kepolisian App Store. Walau bagaimanapun, menjadikan penolakan ini tidak menjadi bencana yang berpotensi bagi pembangun juga mungkin akan melihat semakin sedikit pembangun yang berbicara secara terbuka mengenai penolakan mereka atau mengadap media. Dengan mendesak pembetulan pepijat kritikal untuk mendorongnya, penolakan setiap hari mungkin tidak disedari.

Pengembang pada masa lalu takut akan tindakan menghukum kerana bercakap dengan media mengenai masalah mereka. Tetapi di era antimonopoli baru, lebih banyak yang mulai bersuara ketika mereka merasa Apple menghukum perniagaan mereka secara tidak adil. Itu baik untuk pengawal selia AS, sekurang-kurangnya. Kongres telah mengumpulkan kesaksian dari pemaju yang akhirnya dapat mempengaruhi keputusan pemerintah untuk mengatur App Store. Kita mesti tertanya-tanya mengapa Apple menganggap pertarungan itu sia-sia. Ini bertarung di ruang sidang dengan Epic Games dan mempertaruhkan peraturan, ketika seluruh masalah bisa hilang dengan sedikit potongan struktur komisennya. Tebak “perkhidmatan” sebenarnya adalah masa depan perniagaan Apple jika ia bersedia mengambil risiko seperti ini.

Urusan TikTok menjadi lebih rumit

Semua orang sedang menunggu kasut seterusnya jatuh pada topik nasib TikTok. Salah satu aplikasi mudah alih terbesar di dunia, TikTok akan dilarang di AS jika gagal mendapatkan perjanjian menjelang tarikh akhir 20 September . China kini telah berusaha keras dalam rundingan kesepakatan, ketika mengeluarkan sekatan baru terhadap eksport teknologi AI. Perintah itu mungkin menyulitkan kesepakatan TikTok, kerana ini bermaksud bahawa TikTok perlu mendapatkan persetujuan pemerintah China untuk memindahkan algoritma TikTok bersama dengan IP lain ke mana-mana pemerolehan AS yang berpotensi.

Itu membuat pembeli membuat perjanjian tanpa algoritma untuk memenuhi tarikh akhir, atau cuba merundingkan beberapa tempoh peralihan untuk perjanjian dengan Jawatankuasa Pelaburan Asing di Amerika Syarikat (CFIUS). Yang terakhir ini akan mengambil sedikit tekanan dengan memanggil kembali ketidakdekatan yang diperlukan oleh Trump EO Buyers juga boleh berusaha meminta China untuk menyetujui eksport (yang sebenarnya bukan pilihan tepat pada masanya) atau mungkin melesenkan algoritma dari ibu bapa TikTok ByteDance.

Sesiapa yang menurunkan kejayaan kejayaan TikTok tanpa algoritma jelas tidak menghabiskan banyak masa di aplikasi. Walaupun kini dapat dicapai, ketagihannya berasal dari algoritma yang sangat tepat yang mempelajari apa yang anda ingin lihat dengan menggunakan lebih daripada sekadar isyarat asas. Adalah tidak sepele untuk memutarnya lagi dari awal, tetapi bukan rintangan yang tidak dapat diatasi, dengan pelaburan dan bakat yang tepat. Namun, itu bukan yang dicari pembeli. Jurutera Walmart membina semula TikTok? Boleh awak bayangkan?

Berita Mingguan

 • Snapchat mempunyai Ogos yang besar di tengah ketidaktentuan TikTok . Ketidakpastian yang berterusan mengenai masa depan TikTok mungkin memberikan dorongan besar kepada Snapchat pada bulan Ogos. Aplikasi ini menyaksikan kira-kira 28.5 juta pemasangan baru bulan lalu – bulan terbesarnya untuk muat turun kali pertama sejak Mei 2019, menurut Sensor Tower, ketika itu ia telah melihat 41.2 juta pemasangan baru. Satu-satunya bulan lain, selain Mei 2019, di mana Snapchat telah melihat lebih banyak muat turun bulanan daripada pada bulan Ogos adalah Disember 2016. Muat turun meningkat 29% dari tahun ke tahun pada bulan Ogos 2020, berbanding dengan pertumbuhan 9% pada bulan Julai. (Sarah Perez / TechCrunch)
 • India melarang PUBG Mobile, dan lebih daripada 100 aplikasi Cina yang lain. Ketegangan geopolitik antara India dan China sekali lagi melambung ke ekonomi aplikasi minggu ini, ketika India melarang 118 lagi aplikasi China yang dianggapnya “menjejaskan kedaulatan dan integriti India, pertahanan India, keamanan negara dan ketenteraman awam.” Negara itu telah melarang 59 aplikasi Cina, termasuk TikTok, pada bulan Jun. Aplikasi yang baru dilarang termasuk Baidu, WeChat Work, Tencent Weiyun, Rise of Kingdoms, APUS Launcher, VPN untuk TikTok, Mobile Taobao, Youko, Sina News, Cam Card, PUBG Mobile dan banyak lagi . (Manish Singh / TechCrunch)
 • Pakistan menyekat lima aplikasi temu janji termasuk Tinder dan Grindr. Pakistan mengatakan pada hari Selasa bahawa ia telah menyekat Tinder, Grindr dan tiga aplikasi temu janji lain kerana tidak mematuhi undang-undang tempatan mengenai “kandungan tidak bermoral”. (Gibran Naiyyar Peshimam / Reuters)
 • Fortnite meninggalkan lubang $ 1.2 bilion di pasaran . Fortnite telah memperoleh perbelanjaan pemain lebih daripada $ 1.2 bilion sejak dilancarkan pada bulan Mac 2018, menurut anggaran Sensor Tower. Di Google Play, ia telah menghasilkan $ 9.7 juta setelah dilancarkan di etalase pada bulan April 2020. Pada tahun 2020, Fortnite menjana $ 293 juta dalam perbelanjaan pemain, dengan hampir $ 283 juta dibelanjakan di App Store sahaja. (Craig Chapple / Sensor Tower)
 • Robinhood menghadapi siasatan SEC kerana tidak mendedahkan perjanjian dengan peniaga berkelajuan tinggi . Aplikasi perdagangan saham yang popular di kalangan milenium Robinhood menghadapi siasatan penipuan sivil kerana kegagalannya untuk sepenuhnya mendedahkan amalan menjual pesanan pelanggan kepada firma perdagangan berkelajuan tinggi. (Dave Michaels; Alexander Osipovich / The Wall Street Journal).
 • Reka bentuk semula besar Amazon pada iOS untuk menjangkau semua pengguna AS pada akhir bulan . Amazon telah memberikan perubahan ketara pada aplikasi iOSnya yang menampilkan warna baru, navigasi yang diperbaharui, bar akses cepat terapung dan perubahan lain yang direka untuk mempermudah melayari aplikasi dengan satu tangan. Pelancaran akan mencapai 100% pengguna iOS AS pada akhir September 2020. Perubahan itu berlaku ketika lebih ramai pengguna membeli-belah dalam talian kerana kebimbangan kesihatan mengenai wabak coronavirus. (Sarah Perez / TechCrunch)
 • Apple melancarkan COVID-19 ‘Exposure Notification Express’ dengan iOS 13.7 – Android untuk diikuti akhir bulan ini . Apple dan Google memperkenalkan alat baru yang mempermudah pihak kesihatan awam untuk melaksanakan pemberitahuan pendedahan digital, tanpa perlu mengembangkan dan mempertahankan aplikasi masing-masing. Kemas kini iOS 13.7 dilancarkan minggu ini, dengan Android 6.0 tiba bulan ini. (Darrell Etherington / TechCrunch)
 • Memperkenalkan Game IQ . App Annie memperkenalkan produk analisis permainan baru, Game IQ, yang menggunakan sains data untuk membuat dan mengekalkan taksonomi yang dapat disesuaikan yang mengotomatiskan analisis permainan pada skala besar. Game IQ akan menyampaikan laporan visual yang merangkumi jawapan kepada soalan seperti ukuran pasaran, kelas, genre, subgenre, tag dan banyak lagi. (Aplikasi Annie)
 • Google melancarkan Google Kids Space, ciri ‘mod kanak-kanak’ untuk Android, pada mulanya pada tablet Lenovo . Ciri ini menawarkan mod kanak-kanak khusus pada tablet Android yang akan menggabungkan aplikasi, buku dan video untuk dinikmati dan dipelajari oleh anak-anak. Kids Space akan dilancarkan pertama pada Lenovo Smart Tab M10 HD Gen 2, tetapi Google bertujuan untuk membawa Kids Space ke lebih banyak peranti dalam masa. (Sarah Perez / TechCrunch)
 • Play Store, pendapatan App Store mungkin terhad pada 20% di Rusia . Seorang penggubal undang-undang di Rusia mengemukakan draf undang-undang yang akan memotong pendapatan kedai aplikasi Apple dan Google. Jika diberlakukan, undang-undang akan membatasi komisen hingga 20% di kedua toko aplikasi, termasuk unduhan berbayar dan pembelian dalam aplikasi. (Komuniti Rei Padla / Android)
 • Baris Apple-Epic diperhatikan oleh ketua antimonopoli Jerman . Pejabat Kartel Persekutuan Jerman mengatakan bahawa tuntutan Apple-Epic di AS “pasti menarik minat kami,” dan sedang mempertimbangkan untuk membuka siasatan sendiri terhadap Apple. “Kami pada awalnya, tetapi kami melihatnya dengan teliti,” kata Andreas Mundt, ketua Pejabat Kartel Persekutuan. (Douglas Busvine / Reuters)

Maklumat Pembangun Apple

Pembiayaan dan M&A (dan IPO)

 • Bambuser mengumpulkan $ 45 juta untuk platform belanja video langsung . Penawaran syarikat, yang berfungsi di telefon bimbit serupa dengan Instagram Live, telah digunakan H&M, Motivi, Moda Operandi, Frame, LUISAVIAROMA dan Showfields.
 • Toss Lab mengumpulkan $ 13 juta untuk platform kolaborasi lintas platformnya, JANDI, ‘Slack of Asia.’
 • Skillz yang berpangkalan di San Francisco akan IPO dengan penilaian $ 3.5 bilion . Syarikat ini menawarkan platform untuk menjadikan permainan mudah alih menjadi kompetitif, yang membolehkan pengguna bermain dengan rakan atau orang asing dengan wang tunai, hadiah atau mata. Ia juga membolehkan kejohanan esports.
 • Aplikasi temu janji Bumble dilaporkan bercakap dengan pegawai bank mengenai IPO tahun 2021 dengan nilai $ 6 hingga $ 8 bilion.
 • Aplikasi membeli-belah Wish menyerahkan draf pendaftarannya ke SEC untuk IPO . Syarikat itu telah mengumpulkan $ 1.6 bilion dari pelabur setakat ini, dan bernilai $ 11.2 bilion pada pusingan pembiayaan musim panas lalu.
 • Permulaan pembelajaran dalam talian yang berpangkalan di Bangalore Unacademy mengumumkan telah mengumpulkan $ 150 juta dalam pusingan pembiayaan baru yang menghargai syarikat yang disokong Facebook pada $ 1.45 bilion (wang selepas wang).

Muat turun

Kebakaran Terakhir

Apple pada 2018 mendekati Hello Games , studio di belakang judul terkenal No Man’s Sky, untuk bertanya mengenai tajuk yang akan berfungsi di Apple Arcade. The Last Campfire adalah hasil perbincangan tersebut. Permainan ini menawarkan kisah artistik kehilangan anggota yang terperangkap di tempat yang membingungkan, mencari makna dan jalan pulang. Permainan ini menyokong pengawal selain kawalan sentuhan asli,

Leave a Comment