Pengasas bersama OrCam Technologies, Amnon Shashua untuk bercakap di Sight Tech Global

Sekiranya ukuran kemajuan teknologi adalah bahawa peranti harus menjadi lebih kecil dan lebih mampu, maka OrCam Technologies sedang dalam gulungan. OrCam MyEye firma Israel, yang sesuai dengan lengan sepasang cermin mata, jauh lebih hebat dan jauh lebih kecil daripada pendahulunya. Dengan perisian Smart Reading berasaskan AI yang baru dikeluarkan pada bulan Julai, peranti ini bukan sahaja “membaca” teks dan label tetapi juga mengenal pasti orang dengan nama dan menerangkan aspek penting lain dari dunia visual. Ia juga berinteraksi dengan pengguna, terutama orang yang buta atau cacat penglihatan, melalui pembantu suara pintar berasaskan AI.

Pada acara maya Sight Tech Global yang akan datang, kami dengan bangga mengumumkan bahawa pengasas dan CEO bersama OrCam, Profesor Amnon Shashua , akan menjadi penceramah utama. Acara ini, yang akan berlangsung hampir pada 2-3 Disember, difokuskan pada bagaimana teknologi yang berkaitan dengan AI akan mempengaruhi teknologi bantu dan aksesibilitas pada tahun-tahun mendatang. Kehadiran adalah percuma dan pra-pendaftaran dibuka sekarang .

Shashua adalah tokoh yang menjulang tinggi dalam dunia teknologi. Dia bukan sahaja pengasas bersama OrCam tetapi juga Mobileye , syarikat yang menyediakan sensor dan sistem penglihatan komputer untuk keselamatan automotif dan navigasi autonomi. Intel memperoleh Mobileye dengan harga $ 15.3 bilion pada tahun 2017, pemerolehan tunggal terbesar syarikat Israel yang pernah ada.

Shashua memulakan OrCam atas desakan ibu saudaranya, yang kehilangan penglihatannya dan berharap agar keponakan teknologinya dapat menggunakan bakatnya yang luar biasa sebagai saintis dan pakar AI untuk membantu. Dengan tujuan itu, dia memulakan OrCam pada tahun 2010 dengan pengasas bersama Ziv Aviram. Firma itu terus mengumpulkan $ 130.4 juta dolar dari para pelabur , termasuk Intel, dan menjual peranti OrCam MyEye kepada puluhan ribu pengguna di lebih dari 50 negara. Dengan harga $ 3900 setiap peranti di AS, OrCam MyEye jauh dari harga yang berpatutan bagi kebanyakan orang, tetapi firma itu mengatakan harga peranti akan turun seiring dengan peningkatan pengeluaran.

Pada permulaan era baru untuk teknologi bantuan, pendekatan OrCam dengan OrCam MyEye yang ringan dan beroperasi di luar talian adalah apa-apa jika tidak diprovokasi (peranti ini diakui sebagai TIME Best Invention of 2019 ). Adakah miniaturasi sensor dan elektronik yang canggih membawa kepada susunan sensor yang tidak mengganggu sebagai asas teknologi bantu? Adakah pemprosesan bahasa semula jadi berasaskan AI akan membawa kepada pembantu peribadi serba guna yang dapat disesuaikan dengan kemampuan seperti yang diperlukan?

“Dalam peta jalan OrCam,” kata Shashua, “AT yang paling utama mesti mempunyai keseimbangan yang tepat antara penglihatan komputer dan pemprosesan bahasa semula jadi. Sebagai contoh, ciri “bacaan pintar” baru-baru ini melancarkan memanfaatkan NLP (pemprosesan bahasa semula jadi) untuk membimbing peranti yang mana maklumat teks untuk diekstrak dan disampaikan kepada pengguna. NLP membolehkan pengguna menentukan dengan tepat apa yang perlu dia ketahui. Sebagai contoh, ciri “orientasi” yang dilancarkan baru-baru ini membolehkan pengguna meminta peranti untuk menerangkan objek-objek di tempat kejadian dan memberikan panduan yang dapat didengar kepada objek-objek tersebut. Kami melihat ciri “orientasi” berkembang sehubungan dengan perbendaharaan kata, sehubungan dengan pencarian (mis., “Beritahu saya ketika anda melihat tandas tandas”), dan berkenaan dengan penghindaran halangan (di mana tempat kosong di tempat kejadian). Cabaran teknologi dalam mewujudkan hasrat ini menjadi kenyataan bergantung pada kemajuan pengkomputeran dan algoritma.

“Dengan ‘komputasi’,” kata Shashua, “Maksud saya trend yang terus berkembang untuk meminimumkan kuasa pemprosesan membolehkan algoritma yang lebih canggih berada pada jejak yang lebih kecil dan bertenaga bateri. Dengan “algoritma” saya bermaksud kecanggihan teknologi dalam yang semakin meningkat untuk meniru kecerdasan manusia. Menggabungkan kedua-duanya memberi kesan kuat pada masa depan teknologi bantu bagi orang-orang yang buta dan cacat penglihatan. “

Shashua memperoleh B.Sc dalam matematik dan sains komputer dari Tel-Aviv University pada tahun 1985 dan M.Sc dalam sains komputer pada tahun 1989 dari Weizmann Institute of Science. Dia memperoleh Ph.D dalam otak dan sains kognitif pada tahun 1993 dari Massachusetts Institute of Technology (MIT), ketika bekerja di Makmal Kecerdasan Buatan .

Sight Tech Global adalah acara maya pada 2-3 Disember dan kehadiran adalah percuma. Pra-pendaftaran dibuka sekarang.

Sight Tech Global mengalu-alukan penaja . Penaja semasa termasuklah Verizon Media, Google, Waymo, Mojo Vision dan Wells Fargo, Acara ini diatur oleh sukarelawan dan semua hasil dari acara tersebut memberi manfaat kepada The Vista Center for the Blind and Visighted di Silicon Valley.

Leave a Comment