Waze menjadi lebih pintar dengan cadangan perjalanan, panduan lorong, pemberitahuan lalu lintas dan banyak lagi

Aplikasi navigasi milik Google Waze memperoleh sejumlah ciri produk baru serta perkongsian dengan Amazon Music, syarikat itu mengumumkan pada acara maya utama pertama, Waze On . Di antara perubahan tersebut, Waze memperoleh cadangan yang diperibadikan berdasarkan sejarah perjalanan pengguna, serta pemberitahuan lalu lintas, peningkatan ETA, cadangan lorong, integrasi Pembantu Google yang diperluas dan banyak lagi.

Cadangan perjalanan Waze adalah salah satu ciri baru yang lebih terkenal, kerana mereka memanfaatkan corak pemanduan bersejarah pengguna Waze untuk membuat kesimpulan mengenai ke mana pengguna akan menuju seterusnya. Ciri itu, yang akan dilancarkan bulan depan, akan didasarkan pada perjalanan yang dilalui pengguna pada masa lalu serta lokasi yang mereka tuju baru-baru ini, kata Waze. Cadangan tersebut akan memberikan gambaran visual perjalanan kepada pemandu, termasuk perincian seperti masa perjalanan dan lalu lintas yang diharapkan.

 

Kredit Gambar: Waze

Satu lagi ciri baru, pemberitahuan lalu lintas, akan memberi amaran kepada pengguna ketika lalu lintas mulai bertambah atau pemandu berisiko terlambat di kedua-dua destinasi kegemaran dan kerap, serta pemanduan terancang sekali sahaja. Ini juga akan tiba bulan depan, kata Waze.

Antara penambahbaikan yang lebih bijak adalah penambahan baru yang disebut Lane Guidance. Seperti namanya, Waze kini dapat memberitahu pemandu jalan apa yang harus dilalui ketika mereka bergabung atau keluar dari jalan raya. Ciri ini dilancarkan sekarang.

 

Kredit Gambar: Waze

Waze juga mengemas kini perhitungan ETA di kawasan di mana terdapat lebih sedikit pemandu – gambaran mengenai kesan pandemi terhadap corak pemanduan sejarah. Dengan beberapa kawasan yang melihat lebih sedikit kereta di jalan raya disebabkan oleh kerja-kerja jarak jauh syarikat, Waze mengatakan bahawa lebih sukar untuk meramalkan perubahan arus lalu lintas. Kemas kini harus membantu memperhitungkan pengurangan lalu lintas ketika membuat pengiraan di beberapa kawasan.

Dalam kemas kini yang sangat diperlukan, pengguna kini dapat menyimpan jadual perjalanan mereka untuk pemacu yang dirancang terus ke aplikasi Waze dari ciri Peta Langsung di web.

 

Kredit Gambar: Waze

Waze juga memperluas integrasi Pembantu Google kepada pengguna Waze yang berbahasa Perancis, Sepanyol dan Portugis.

Perkhidmatan Waze Carpool juga menerima beberapa kemas kini. Ia kini menawarkan tempahan segera dan memberi kelulusan secara automatik untuk pemandu dan penunggang. Pemandu juga boleh mendapatkan permintaan perjalanan masa nyata semasa mereka memulakan pemanduan, yang membolehkan mereka mengambil lebih banyak penunggang di sepanjang jalan.

 

Kredit Gambar: Waze

Sementara itu, Amazon Music, menyertai program rakan kongsi Waze Audio Player, yang membolehkan pengguna Waze mendengar perkhidmatan pihak ketiga dari pemain audio Waze. Pengguna Amazon Music juga dapat mengakses aplikasi Waze dari aplikasi muzik. Program audio itu sendiri bukanlah perkara baru. Waze sudah bekerjasama dengan rakan muzik dan audio yang lain, termasuk Spotify, Pandora, TuneIn, YouTube Music, Deezer, TIDAL, Stitcher, iHeartRadio, NPR One, Scribd dan lain-lain.

 

Kredit Gambar: Waze

Waze pada acara itu mengatakan bahawa ia kini menyaksikan lebih daripada 140 juta pengguna di seluruh dunia setiap bulan menyumbang kepada masyarakat dengan memandu sejauh 36 bilion kilometer dan melaporkan lebih 70 juta kejadian di 185 negara.

Leave a Comment