Pengarah eksekutif IFA membincangkan mengapa pertunjukan teknologi mesti dilancarkan

Pada bulan Jun , CTA mengumumkan bahawa CES 2021 akan maju secara langsung. Acara itu dijangka tergelincir – setelah hampir-hampir mengelakkan penutupan yang berkaitan dengan COVID-19 dua tahun berturut-turut. Sebulan kemudian , bagaimanapun, penganjurnya beralih arah, mengumumkan rancangan Januari berlangsung secara maya. Mengecewakan, mungkin, tetapi tidak menghairankan.

Lima bulan yang lalu telah menyaksikan satu di-orang Persembahan pembatalan demi satu, dari MWC untuk E3, dari WWDC untuk Computex kita sendiri Mengganggu , yang akan talian sahaja untuk kali pertama. Sebaliknya, satu pameran perdagangan elektronik pengguna utama telah lama merancang untuk mengatasi trend tersebut. Pada 3 September, IFA akan memulakan secara langsung di Berlin. Walaupun acara tahun ini akan kelihatan berbeza.

“Biasanya, kami mempunyai lebih dari 40 dewan yang melayani IFA . Tahun ini, pada masa ini, kami mempunyai dua dewan untuk sidang media dengan pentas, satu dewan pameran, satu dewan pusat akhbar dan satu dewan untuk IFA Next and Shift Mobility, ”jelas pengarah eksekutif organisasi Jens Heithecker melalui telefon dari Jerman . “Kami akan mempunyai sekitar 170-180 peserta pameran, berbanding 2.300 tahun lalu.”

Heithecker tidak menyembunyikan rasa sedih dalam suaranya ketika membincangkan versi rancangan tahun ini. “Untuk menjadi sedikit puitis, biasanya pada akhir musim panas, ada udara istimewa di Berlin dan anda keluar pada waktu pagi, anda merasakan udara ini, ”katanya. “Tahun ini bagi saya, udaranya sama, tetapi setiap kali saya melihat dewan, kawasan tapak pameran kami, ia kosong, lebih kurang.”

Saya telah menghadiri IFA beberapa kali selama bertahun-tahun, dan selalu dilanda kekacauan organisasi. Setiap pertunjukan perdagangan teknologi mempunyai beberapa elemen ini, tentu saja, tetapi IFA membuka diri kepada orang ramai, memenuhi ruang-ruang seperti labirin di pusat konvensyen Messe Berlin dengan gabungan profesional industri dan keluarga tempatan dengan anak-anak kecil. Ini bergantian menggembirakan dan menjengkelkan, bergantung pada berapa banyak masa yang anda berikan untuk pergi dari titik A ke titik B.

Pertunjukan tahun ini telah ditetapkan sebagai IFA 2020 Edisi Khas. Ini pada dasarnya adalah cara yang baik untuk memperhatikan bahawa persembahan akan jauh lebih kecil daripada tahun-tahun yang lalu. Heithecker menyatakan bahawa kira-kira 1,100 anggota akhbar telah mendaftar untuk pertunjukan, semuanya dari senarai jemputan terhad. Saya juga berada dalam senarai jemputan, tetapi, seperti banyak, memilih untuk tidak pergi. Terus terang, idea untuk terbang ke Jerman untuk berdiri di dalam dewan acara dengan peserta pameran dan rakan wartawan jauh lebih menarik daripada mengikuti dari rumah.

Saya yakin rasa keselamatan saya sendiri diwarnai oleh pengendalian wabak yang kurang sesuai di negara saya. Tetapi dengan 24.5 juta kes global dan 833.000 kematian setakat ini disebabkan oleh virus, masih ada yang perlu dikhawatirkan, kerana jumlahnya terus meningkat di seluruh dunia. Tentu saja, Jerman telah melakukan dengan baik dalam menangani novel coronavirus sendiri, tetapi ada sebab yang perlu dikhawatirkan. Dengan jumlah yang meningkat, negara tersebut telah menghentikan rancangan pembukaan sementara negara-negara Eropah lain seperti Norway telah menambahkan pelancong Jerman ke senarai karantina .

“Pada akhir bulan Mac, kami mula membuat statistik kami sendiri, untuk memahami keadaan dengan cara yang lebih baik daripada hanya di media awam,” kata Heithecker. “Peningkatan jumlah di Jerman – sekurang-kurangnya di bahagian utara Jerman – diciptakan terutamanya oleh dua kali ganda orang yang diuji. Ini bermaksud nisbah orang yang diuji secara positif adalah sama seperti sebelumnya. Oleh itu, kita akan menemui lebih banyak orang dengan keadaan itu, keadaan umum tidak akan bertambah buruk di bahagian utara. Kami lebih banyak menguji kerana pada masa ini pemerintah Jerman takut, semua orang akan kembali dari percutian mereka di selatan, terutama di selatan Eropah. Itulah sebab utama ketika ini kami mengikuti semua angka setiap hari. “

Sifat senarai tetamu terhad bermaksud bahawa jarak sosial akan jauh lebih mudah bagi para peserta untuk berlatih daripada yang mereka lakukan pada tahun-tahun kebelakangan, ketika anggota akhbar telah menghalangi anak-anak kecil untuk mendapatkan pertunjukan yang baik komputer riba permainan ASUS terkini. Sudah tentu, hanya mempunyai lebih banyak ruang tidak semestinya para tetamu akan mematuhi syarat-syarat topeng dan jarak sosial (1.5 meter) yang dipaparkan oleh IFA.

“Kami mempunyai banyak orang tambahan yang memperhatikan para hadirin kami, bahawa mereka akan memakai topeng, sehingga mereka dapat menjaga jarak,” jelas Heithecker. Dia menambah bahawa peserta akan dikeluarkan dari premis kerana enggan mematuhi peraturan keselamatan sosial seperti itu, tetapi langkah seperti itu, dapat difahami, adalah jalan terakhir.

Organisasi tersebut menarik perhatian di bahagian pameran Global Markets , dengan menyebut “sekatan perjalanan yang berterusan menghalang syarikat-syarikat Asia untuk menyertai siaran langsung.” Acara yang dilancarkan pada tahun 2016 untuk OEM / ODM, peruncit dan pengedar, menarik sebahagian besar pameran dan peserta dari negara-negara Asia. Pada akhir bulan Jun, Samsung mengumumkan bahawa ia akan keluar dari pertunjukan, memilih untuk acara Unpacked sendiri menjelang IFA.

Heithecker percaya bahawa keputusan Samsung berdasarkan kata dari pejabat gergasi perkakasan di UK. “Dua bulan, tiga bulan yang lalu, mereka tidak dapat membayangkan ada wartawan yang akan menghadiri IFA,” katanya kepada TechCrunch. “Dan walaupun kamu mengatakan kepada mereka, ‘Hei, kita sudah memiliki semua pendaftaran, mereka akan datang,’ mereka tidak percaya.”

Dia menambah bahawa dia berpendapat syarikat itu pada dasarnya mengetuai kehadiran pertunjukan untuk menambah tontonan, tetapi Samsung akhirnya akan menyesal kerana tidak secara langsung mengambil bahagian dalam rancangan itu. “Samsung melakukan sidang media di hadapan IFA tahun ini, menggunakan perhatian yang kami buat untuk industri, untuk produk baru, menggunakan kekuatan, aktiviti IFA juga, walaupun mereka tidak berada di dalam rancangan kami,” Heithecker kata. “Kami membuat ini dan kami akan memberikan bukti bahawa sesiapa yang menghadiri atau menggunakan platform baru kami, walaupun untuk persembahan dalam talian, akan melihat kesan yang lebih besar dan lebih banyak penonton dan pelaburan lebih banyak daripada jika anda melakukannya sendiri.”

Leave a Comment