Reviu Samsung Galaxy Note 20 Ultra

Galaxy Note Ultra adalah telefon pintar bernilai $ 1,399. Walaupun mengikut standard Samsung, ini adalah peranti mewah mewah. Ini adalah telefon untuk orang yang menaiki pesawat lebih awal dan memperoleh rasa bangga melihat kita semua perlahan-lahan beralih ke pesawat, bertanya-tanya berapa dekat ke belakang kita akan sampai.

Tentu, sebahagian besar atau semua ciri ini akhirnya akan menjadi model yang lebih murah, tetapi inilah telefon bagi mereka yang sanggup membayar premium untuk mendapatkan satu tahun menjelang pertandingan.

5G adalah contoh fenomena yang sempurna. Masih mewah pada model tahun lalu, kini menjadi standard di seberang Note (dan hampir pasti akan bersama Galaxy S apabila model baru tiba dalam enam bulan). Rangkaian selular di dunia mungkin belum siap untuk menyokongnya pada masa itu, tetapi ini merupakan teknologi terkini yang tersedia untuk pengguna awal yang bersedia membayar premium.

Yang benar adalah bahawa anda akan mendapat telefon yang bagus sama ada anda memilih Note 20 atau Note 20 Ultra – atau, dalam hal ini, mana-mana anggota barisan S20. Walaupun terdapat jurang $ 400, hanya terdapat beberapa perbezaan utama antara Note 20 dan Ultra. Perbezaan pertama dan paling segera adalah skrin. Itulah bagaimana anda tahu bahawa anda mempunyai peranti yang benar-benar premium. Ia sangat besar.

Ini bermaksud perbezaan antara paparan 6,7 inci (2,400 × 1,080) dan 6,9 inci (3,088 × 1,440). Ini adalah perbezaan yang jauh lebih kecil daripada jurang antara pilihan S20 6,2 inci dan 6,9 inci. Ini akhirnya merugikan garis Note bahawa ukuran layar terbesarnya sama dengan S20, dan terdapat perbezaan ukuran yang agak kecil antara kedua-dua Nota. Saya akan mengatakan bahawa high-end benar-benar mulai naik ke siling pada skrin telefon pintar, tetapi kami telah mengatakannya berulang kali, tetapi di sini kita berada.

 

Kredit Imej: Veanne Cao

Faktor utama yang memfasilitasi pertumbuhan Nota dari ukuran yang besar seperti 5.3 inci hingga 6.9 dalam kewujudannya selama sembilan tahun adalah komitmen Samsung untuk mengurangkan nisbah skrin-ke-badan telefon bimbit. Walaupun begitu, Ultra adalah telefon yang sangat besar. Saya tidak dapat melilit tangan saya sepenuhnya di sekelilingnya. Sejujurnya, bergantung pada ukuran tangan dan / atau poket anda, ukuran produk yang banyak dapat menjadi pemutus perjanjian.

Hasil daripada memiliki telefon besar adalah anda mendapat lebih banyak ruang untuk bateri. Ini bermakna jangka hayat bateri 4,500mAh hingga 20-an 20,000. Itu bagus, tetapi masih jauh lebih kecil daripada 5.000 mAh S20 Ultra, mungkin disebabkan oleh adanya slot S Pen, yang memakan sebahagian besar jejak dalaman. Saya dapat membuatnya lebih dari 24 jam dengan sekali caj (hampir dengan 28), pasti mencapai tanda aras syarikat sepanjang hari.

Hasil anda, seperti biasa, akan berbeza-beza. Tetapi itu berlipat ganda pada saat liputan 5G tetap jelas di AS. Samsung menghantar model dengan SIM Verizon (syarikat induk TC, untuk rekod). Saya tidak dapat masuk ke rangkaian 5G di Queens tempat saya tinggal, tetapi keadaan berjalan lancar ketika saya melintasi jambatan ke Manhattan pada hujung minggu. Dalam keadaan yang lebih ideal, saya akan dapat melakukan ujian yang lebih terkawal antara penarafan bateri LTE dan 5G, tetapi 2020 dan ideal sangat diharapkan.

 

Kredit Imej: Veanne Cao

Perbezaan utama lain antara Note 20 dan Note 20 Ultra, tentu saja, adalah kamera. Sekali lagi, modul kamera sangat besar. Samsung sedikit memperbaharui reka bentuk perindustrian, tetapi terus terang masih cukup besar. Itu boleh dimaafkan, bagaimanapun, apabila anda mempertimbangkan apa yang dibungkus telefon bimbit di sini. Kedua-dua Notes baru menggunakan sistem kamera tiga, tetapi Ultra menukar lensa lebar 12-megapiksel dengan 108-megapiksel, bergabung dengan telefoto ultra lebar 12-megapiksel dan 12-megapiksel.

 

Kredit Imej: Brian Heater

Penyediaannya serupa dengan S20 Ultra, dengan beberapa perbezaan penting. Sebagai permulaan, kamera kedalaman masa penerbangan telah ditukar untuk autofokus laser. TOF pasti terasa seperti aspek kalis masa depan. Sebagai tambahan kepada tuntutan mod potret semasa, kemungkinan memainkan peranan penting kerana realiti tambahan menjadi aspek perisian mudah alih yang semakin penting, ke depan. Oleh itu, autofokus laser terasa lebih pragmatik untuk tuntutan pengambilan gambar setiap hari. Dan walaupun mod potret diaktifkan, penyediaan kamera mempunyai bokeh sebenar dan berkesan pada gambar dan cukup berkesan dengan foto makro jarak dekat.

 

Kredit Imej: Brian Heater

Kemas kini besar lain di sini adalah beberapa harapan yang lemah di hadapan Space Zoom. Diperkenalkan untuk S20 Ultra, ciri ini menjanjikan zoom 100x yang mengejutkan. Kebenaran perkara itu kurang menarik, kerana apa pun yang mendekati angka teratas itu akhirnya tidak dapat digunakan. Sebilangan besar gambar akhirnya kelihatan seperti karya impresionisme abstrak. Note Ultra menjadikan 50x tetap mengagumkan, tetapi lebih terkawal,

 

Kredit Imej: Brian Heater

Anda masih mempertaruhkan penurunan imej yang agak serius pada angka itu, tetapi secara keseluruhan, hasilnya akan lebih menggembirakan daripada menggandakan angka itu. Secara keseluruhan, zoom pada perkara ini sangat baik. Dengan menggunakan perisian foto lalai, saya akan mengesyorkan melekat pada tiga ikon pokok untuk beralih di antara tiga kamera utama. Itu akan mengekalkan zoom optik maksimum 10x. Tetapi jika anda memerlukan lebih daripada itu, carilah.

 

Kredit Imej: Brian Heater

Pendekatan Samsung terhadap kualiti kamera sebahagian besarnya berfokus pada perkakasan, dan hasilnya jelas dalam gambar yang diambilnya. Ini berbeza dengan pendekatan Google, yang bertujuan untuk membezakan dirinya secara eksklusif dengan fotografi komputasi. Kamera Pixel sangat bagus dengan sendirinya, tetapi tidak dapat bersaing dengan Catatan mengenai perkara seperti zoom berkualiti. Sudah tentu, pendekatan Samsung memerlukan wang. Penting untuk diingat bahawa kita bercakap mengenai telefon $ 1.400 di sini, kawan-kawan.

Skrinnya sangat bagus. Warnanya sedikit lebih sesuai untuk selera saya – terutama ketika menggunakan warna merah terang, tetapi itu adalah penyelesaian yang mudah dengan beralih dari “terang” ke “semula jadi” di bawah tetapan skrin. Untuk sebilangan warna merah mungkin sedikit berlumpur di bawah tetapan terakhir. Walau apa pun, ini hanya soal pilihan peribadi, tetapi saya cadangkan bermain-main dengannya. Kadar penyegaran 120Hz menghasilkan beberapa animasi yang sangat lancar, tetapi ini juga salah satu ciri yang boleh anda lumpuhkan dengan mudah apabila anda memerlukan penjimatan bateri.

Mic directional adalah salah satu ciri yang lebih diremehkan yang diperkenalkan pada S20, yang membolehkan anda menentukan fokus rakaman audio berdasarkan kedudukan peranti. Cooler still adalah keupayaan untuk menggunakan Galaxy Live Buds sebagai mikrofon semasa merakam. Itu adalah sesuatu yang sangat berguna untuk video wawancara berdiri, terutama di persekitaran yang bising.

 

Kredit Imej: Veanne Cao

Note 20 adalah antara peranti pertama yang menggunakan Snapdragon 865+ – pada dasarnya versi overclocked dari flagship 865 yang anda akan dapati di S20. Kelajuan jam sedikit meningkat di sini dan prestasi grafik telah meningkat sekitar 10%. Pemproses mudah alih tidak akan menjadi lebih baik daripada ini pada tahun 2020. Saya merancang untuk menghantar sesuatu yang lebih lengkap pada perkongsian Microsoft yang membawa beberapa kandungan Game Pass eksklusif ke telefon bimbit (sejujurnya, saya sedang menunggu salah satu pengawal Xbox mudah alih Bluetooth tersebut pada masa ini).

Tetapi perkara ini dinyanyikan untuk sebahagian besar tugas seharian anda, dan kemungkinan akan menjadi salah satu telefon bimbit yang lebih baik untuk permainan awan, kerana Snapdragon unggulan terbaru telah dipasangkan dengan 12GB RAM. Terdapat juga storan 128GB yang baik di sini, boleh dikembangkan hingga 512GB yang sangat baik. Lebih baik lagi, ia boleh dikembangkan menjadi 1TB yang tidak masuk akal dari slot microSD (juga tersedia pada kedua-dua model S20, tetapi tidak hadir dalam Catatan biasa).

Saya mungkin menulis ini setiap kali Nota baru keluar, tetapi saya bukan orang yang stylus, walaupun setelah hampir satu dekad bermain-main dengan peranti Note. Oleh itu, saya terus terkesan dengan kemampuan peranti untuk mengenali tulisan tangan saya yang sangat mengerikan. Mungkin saya akan menjadi salah satu daripada generasi ini. Perkara yang pelik telah berlaku. S Pen cukup halus dan sangat responsif setelah semua generasi ini. Air Actions membolehkan anda menggunakan stylus sebagai alat kawalan walaupun pada jarak jauh – ciri yang cukup kemas, tetapi sekali lagi saya tidak melihat penggunaannya sendiri. Tambahan baru yang menarik di sini termasuk Audio Bookmark, yang akan menyegerakkan rakaman dengan nota yang anda ambil. Pasti bermanfaat, walaupun saya menjangkakan ia akan menjadi lebih apabila Samsung memperkenalkan transkripsi langsung à la Perekam Google salah satu generasi ini.

 

Kredit Imej: Veanne Cao

Sekiranya anda membaca cukup banyak ulasan perdana Samsung dwitahunan ini, anda mungkin tahu apa yang akan datang. Nota ini menunjukkan lebih banyak penyempurnaan daripada pendahulunya daripada sesuatu yang lebih besar. Sekiranya Nota anda berumur satu atau dua tahun, anda pasti tidak perlu kehabisan untuk mengganti telefon yang juga bagus. Itu hanya tempat kita berada dalam kitaran hidup industri mudah alih. Secara keseluruhan, kemas kini terasa lebih bertahap.

Tetapi seperti pada setiap peranti ini, Note 20 Ultra mewakili beberapa perkakasan mudah alih terbaik yang boleh anda beli pada masa ini. Kamera, terutamanya, patut dipanggil kerana kemampuannya yang sangat baik.   Tetapi, seperti biasa, yang terbaik akan dikenakan biaya. Sekiranya anda dapat mengetahui idea telefon bimbit $ 1.400, ia tidak akan jauh lebih baik daripada Galaxy Note Ultra.

Leave a Comment