Samsung dilaporkan akan menguji program kerja jarak jauh ketika Korea Selatan menangani kes COVID-19 baru

Samsung Elektronik dilaporkan akan mula mencuba program kerja dari rumah untuk beberapa pekerja bulan depan di Korea Selatan kerana negara ini menangani peningkatan kes COVID-19 terbesar sejak Mac. Menurut Reuters , seorang pegawai syarikat mengatakan bahawa program perintis itu akan dibuka untuk beberapa pekerja di bahagian telefon bimbit dan elektronik pengguna Samsung, dan dapat dilaksanakan secara lebih luas setelah penilaian.

Setelah stabil pada bulan April, kes COVID-19 yang disahkan di Korea Selatan telah mulai meningkat lagi sejak beberapa minggu yang lalu. Menurut data dari Universiti Perubatan John Hopkins , pada 27 Ogos, terdapat 4,503 kes baru dan 13 kematian dicatat sepanjang bulan lalu, menjadikan jumlah kes yang disahkan di negara ini menjadi 18,706 dan kematian menjadi 313.

Negara ini sebelumnya dapat menahan penyebaran penyakit ini melalui ujian yang meluas, perintah penelusuran kontak dan larangan pergerakan.

Tetapi wabah baru-baru ini, yang digambarkan oleh presiden Korea Selatan Moon Jae-in sebagai “krisis terbesar sejak coronavirus masuk ke negara kita,” bermaksud negara itu akan mengembalikan sistem tanggap daruratnya untuk COVID-19, yang mungkin bermaksud pesanan menjauhkan sosial yang lebih ketat yang menghadkan semua perhimpunan kepada 10 orang.

Pada bulan Jun, salah satu pusat penyelidikan Samsung Electronics Korea Selatan ditutup dan 1,200 pekerja diperintahkan untuk bekerja dari rumah setelah anak pekerja didapati positif COVID-19. Pada bulan April, syarikat itu mengatakan telah menubuhkan pasukan respons serantau untuk tenaga kerjanya di seluruh dunia dan “sangat menasihati pekerja untuk bekerja dari rumah di mana mungkin.”

TechCrunch telah menghubungi Samsung Electronics untuk mendapatkan komen.

Leave a Comment