Samsung Galaxy Tab S7 hands-on

Semasa acara Unpacked yang menampilkan pengumuman lima peranti baru utama, Galaxy Tab S7 tidak mendapat banyak cinta. Boleh difahami, mungkin. Ia tidak mempunyai kekuatan bintang dari garis Note, juga tidak mempunyai kebaruan earbud Bluetooth yang boleh dilipat atau baru. Tablet secara amnya tidak menarik seperti dulu.

Tetapi Samsung terus menyekat. Syarikat itu membuat banyak tablet. Itu hanya jenisnya. Mengapa membuat satu apabila anda dapat membuat belasan, masing-masing dengan titik harga dan khalayak sasaran yang berbeza? Ini adalah garis Galaxy Tab, bagaimanapun, selalu ada yang dapat ditonton, memberikan pengalaman slate premium yang dirancang untuk melengkapkan telefon bimbit Galaxy-nya.

 

Kredit Imej: Brian Heater

Sebenarnya, di dunia di mana Android tablet sebahagian besarnya adalah bidang peranti bajet, Samsung tetap menjadi salah satu daripada beberapa di luar sana yang masih mengeluarkan peranti yang dapat berhadapan dengan iPad. Model terbaru membawa sejumlah ciri utama, walaupun yang terbesar tidak terdapat pada unit tinjauan Tab S7 + yang dihantar syarikat.

Peranti akan menjadi antara tablet pertama yang menerima sambungan 5G. Harga dan ketersediaan masih ada di SKU itu, namun, secara jujurnya, saya tidak membayangkan banyak orang akan memerlukan sambungan selular di tablet mereka selagi banyak orang terus bekerja dari rumah. Apabila perjalanan akhirnya dimulakan lagi, itu mungkin cerita yang berbeza.

Kononnya, model yang dihantar Samsung sesudah acara Unpacked adalah binatang. Ini adalah versi khusus Tab S7 +, yang bermula pada $ 849. Tahap yang lebih tinggi menaikkan RAM dari 6GB hingga 8GB dan storan dari 128GB hingga 256GB. Tambahkan Snapdragon 865+ yang canggih, dan anda mempunyai mesin yang sangat berkemampuan di sini.

Reka bentuknya sepadan dengan spesifikasi premium. Gone adalah reka bentuk model awal yang mewah, diperdagangkan untuk reka bentuk kaca dan aluminium yang ramping dan kukuh. Ini tablet yang kelihatan dan terasa premium seperti yang ditunjukkan oleh tanda harganya. Walaupun begitu, ia agak berat pada 1,26 paun untuk model 12,4 inci, berbanding 1,41 paun untuk iPad Pro 12,9 inci. Kebenaran mengenai peranti ini ialah mereka tidak lagi dirancang untuk berdiri di atas wajah anda semasa anda berbaring di atas katil.

 

Kredit Imej: Brian Heater

Sudah tentu, ini bertujuan untuk menjadi mesin kerja / permainan multitasking sebenar. Saya harus perhatikan bahawa saya menulis ini sebagai seseorang yang terus menggunakan komputer riba untuk semua kerjanya, tetapi saya pasti dapat menghargai kemajuan yang telah dicapai dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Saya juga tahu segelintir orang yang   kebanyakan berjaya menjual di mesin kerja mereka untuk tablet, sama ada peranti Android, Surface atau iPad.

Sebilangan besar tablet sebagai mesin kerja, semestinya hanya sebanding dengan kesnya – pernyataan yang tidak dapat anda buat mengenai kebanyakan produk. Bersama dengan peranti itu sendiri, Samsung telah meningkatkan kes ini dengan beberapa cara yang baik. Pengalaman menaip tidak sepadan dengan papan kekunci komputer riba yang dikhaskan, tetapi ia telah disempurnakan dengan baik. Kunci mempunyai banyak perjalanan dan musim bunga yang bagus untuk penutup komputer riba. Sarung kulit juga terlepas menjadi dua keping, sehingga bahagian belakang dapat digunakan sebagai penyangga, tanpa ada papan kekunci. Sudah tentu, pertukaran untuk kes seperti ini adalah hakikat bahawa ia tidak boleh digunakan di pangkuan seseorang tanpa benda jatuh dan terlepas.

Tentunya ia bukan tablet Samsung tanpa S Pen. Periferalnya, untungnya, disertakan. Tidak ada slot untuk stylus (sesuatu yang selalu saya minta tetapi tidak pernah saya dapatkan; kadang-kadang sukar untuk hidup), tetapi ia menarik secara automatik ke bahagian atas peranti, walaupun agak lemah. Samsung pastinya telah membina ekosistem kecil yang bagus untuk peranti input, dan saya cukup terkesan secara konsisten kerana dapat mengenali dan menukar calar ayam saya. Serius, penulisan saya yang dahsyat ini hanya mengalami atrofi dari masa ke masa.

 

Kredit Imej: Brian Heater

Poin juga, untuk paparan OLED yang indah dengan kadar penyegaran 120Hz. Bergantung pada apa yang anda mahu lakukan dengannya, anda mungkin perlu menukarnya untuk menjimatkan masa bateri. Kedua-dua model ini cukup mantap di bahagian depan, dengan masing-masing 8.000 dan 10.900 mAh, tetapi model 5G tidak diragukan lagi.

Samsung benar-benar mendorong DeX lebih keras – bahkan lebih sukar daripada yang ada pada masa lalu. Anda dapat mengaturnya untuk memicu penghampiran desktop secara automatik ketika anda memasang papan kekunci. Antaramuka adalah usaha untuk menghampiri sesuatu yang serupa dengan pengalaman desktop Windows, tetapi sejumlah aplikasi masih tidak menyokong antara muka dan secara keseluruhannya masih terasa kikuk. Sangat mudah untuk mengekstrapolasi sedikit dan membayangkan bagaimana ia akan meningkatkan perkara seperti multitasking, tetapi rasanya tidak sampai ke sana.

Leave a Comment