Bolehkah Makan Kulit Pisang Membantu Menurunkan Berat Badan?

Pisang sangat baik untuk anda . Bukan sahaja mereka dibungkus dengan 12% dos kalium harian yang disyorkan dan 20% vitamin C dan B6, tetapi sebiji buah juga mempunyai serat 3 gram. Mereka juga merupakan sumber pati tahan yang hebat, sejenis yang secara semula jadi menekan selera makan anda, yang akhirnya membantu menurunkan berat badan. Adakah kita menyebutkan bahawa mereka juga sangat enak, sama ada anda memakannya terus dari kulit atau dicampurkan menjadi smoothie, ditambahkan ke dalam roti panggang, atau dihiris dalam oatmeal anda? Tetapi menurut seorang pakar pemakanan, jika anda ingin benar-benar meningkatkan manfaat kesihatan pisang, anda juga harus memakan kulitnya.

“Secara khusus, anda akan meningkatkan kandungan serat keseluruhan anda sekurang-kurangnya 10 peratus kerana banyak serat makanan dapat ditemukan di kulit pisang,” tulis pakar pemakanan Australia, Susie Burrell dalam blog yang ditaja oleh Pisang Australia. “Anda akan mendapat hampir 20 peratus lebih banyak vitamin B6 dan hampir 20 peratus lebih banyak vitamin C dan anda akan meningkatkan pengambilan kalium dan magnesium.

Dia tidak menyarankan mengunyah kulit tetapi memasak kulit untuk melembutkannya terlebih dahulu, yang akan “memecahkan beberapa dinding sel di dalam kulit membantu membuat nutrien mudah diserap,” kemudian mencampurkannya ke dalam resipi atau smoothie.

Dia juga berpendapat bahawa warna kulit pisang anda membuat perbezaan dari segi nutrisi. Kulit pisang hijau kaya dengan asam amino triptofan (berkaitan dengan kualiti tidur yang baik) dan juga pati tahan, yang akan memberi manfaat kepada kesihatan usus. Pisang masak dengan kulit kuning mempunyai bahagian antioksidan yang lebih tinggi yang dikaitkan dengan kesan anti-barah, katanya.

Tetapi sebelum anda mula merebus kulit pisang, ingatlah bahawa walaupun kulit pisang boleh dimakan dan mempunyai beberapa nilai pemakanan yang terbukti , bukti saintifik untuk menyokong tuntutan penurunan berat badan Burrell masih kurang.

“Tidak ada penyelidikan yang diterbitkan mengenai ini, jadi kami tidak tahu pasti bagaimana memakannya dapat mempengaruhi penurunan berat badan,” jelas editor nutrisi penyumbang Kesihatan, Cynthia Sass , RD. Walaupun secara teorinya nutrien seperti serat, prebiotik, dan antioksidan dapat membantu menurunkan berat badan, kerana kajiannya kurang, tidak ada bentuk yang pasti (hijau berbanding matang), jumlah / dos tertentu, kaedah persiapan, atau frekuensi (setiap hari, mingguan, dll. ) terikat dengan jumlah berat tertentu yang hilang dalam jangka masa tertentu. “Saya rasa tidak perlu untuk memasukkannya ke dalam makanan anda,” katanya.

Tambah pakar pemakanan yang berpusat di New York, Jackie Newgent , RDN, CDN: “Terdapat banyak cara yang lebih menyenangkan untuk mendapatkan serat secara umum — dan pati yang tahan khususnya. Saya lebih suka mengesyorkan seseorang menikmati semangkuk oatmeal atau makanan ringan pada beberapa hummus, atau menambahkan oat atau kacang ke resipi yang lazat.

Sekiranya anda memutuskan untuk mencubanya, Sass mendorong anda untuk memilih organik yang diperakui USDA, dan mencucinya dengan baik untuk mengelakkan sisa racun perosak. “Anda juga dapat memulai dengan sedikit dan memasukkan ke dalam piring dengan bahan-bahan yang membantu mengatasi rasa, seperti smoothie dengan buah manis dan sentuhan akar halia atau vanila,” katanya.

Leave a Comment